Kajakkpolo
Kajakkpolo er en actionfyllt vannsport.
Kajakkpolo
Av /Samfoto/NTB.

Kajakkpolo er en lagsport som kombinerer kajakkpadling og ballspill. Det er to lag á fem spillere på hvert lag og deltagerne padler hver sin cirka tre meter kajakk. Konkurransen går ut på å score flest mulig mål ved å kaste/føre ball i mål.

Kajakkpolo foregår ofte i innendørs svømmebasseng.

Utstyr

Det brukes en egen type kajakk (polokajakk). Skrogmessig ligner den elvekajakk, men har blant annet en støtfanger (bumper) i begge ender for å unngå skader. Polokajakk er produsert i lett plastmateriale.

Som sikkerhetsutstyr benyttes flytevest (polovest) og hjelm for å begrense støt fra blant annet årer, kajakk og med- og motspillere. Poloårer har tykkere og mindre skarpe åreblad en vanlige padleårer (euroåre). Spillerne bruker spruttrekk for ikke å få vann i kajakken og for å kunne gjennomføre grønlandsrulle.

Banen har internasjonale mål på 35 meter lengde og 23 meter bredde. Målet er en 1,5 meter bred og en meter høy ramme som henger to meter over vannet, én i hver ende av banen. Det benyttes ball for vannpolo (vekt 400–450 gram, omkrets cirka 70 cm), som kastes eller føres.

Spilleregler

Kampene spilles i to runder á ti minutter, med tre minutters pause imellom. Dommeren kan kreve en time-out, da stoppes tiden. Hvert angrep kan maksimalt vare i et minutt. Dersom man går over dette minuttet tildeles motstanderen ballen. Regelen gjør at man unngår passivt spill.

Kajakkpolo er en kontaktsport der det er tillat med en del kontakt. Ved overtredelser kan det deles ut:

• Rødt kort: En spiller, trener eller lagleder blir sent av banen for resten av kampen, spilleren blir ikke erstattet.
  • Gult kort: Spilleren blir sendt av banen i 2 minutter. Spilleren blir ikke erstattet. 2x gult gir rødt kort.
  • Grønt kort: Advarsel til spiller. Ingen utvisning.

Polo er egen gren i Våttkort-stigen til Norges Padleforbund.

Kajakkpolo regnes også som en effektiv trening for kajakkpadlere som ønsker å utvikle hurtighet, styrke, teknikk, taktikk, samt grønlandsrulle.

Historikk

Den moderne formen for kajakkpolo ble startet i Storbritannia i 1960-årene av elvepadlere som en form for vintertrening i svømmehaller.

Sporten har vært organisert av Det internasjonale padleforbundet (International Canoe Federation) siden 1986. VM har vært arrangert fra 1994. Cirka 30 nasjoner er aktive innen sporten.

I Norge startet kajakkpolo i siste halvdel av 1990-årene, og i 2002 ble idretten organisert i Norges Padleforbund. Komitéen tilrettelegger blant annet for norgesmesterskap og to til tre norgescuper i året. NM ble arrangert første gang i 2002. Det jobbes med å få opp en konkurransekultur rundt kajakkpolo, og noen lag konkurrerer på nordisk nivå.