Utleveringsforretning er tvangsfullbyrdelse av et salgspant ved mislighold av et kredittkjøp. Dette er den ordinære måten å tvangsfullbyrde et salgspant som er tatt ved salg av ting til forbrukere på kreditt.

Denne tvungne tilbakeføringen av den solgte gjenstanden fra kjøper til selger utføres av namsmyndighetene. Uttrykket utleveringsforretning kommer av at gjenstanden utleveres til rettighetshaveren fra den kjøperen som ikke har betalt kjøpesummen til den selgeren som har betinget seg salgspant i den varen hen har solgt på kreditt.

Når gjenstanden tilbakeføres til selger, blir verdien av den godskrevet kjøperen. De nærmere reglene for tvangsfullbyrdelse av salgspant ved tilbakeføring til selger finnes i tvangsfullbyrdelsesloven kapittel 9.

Uttrykket utleveringsforretning benyttes også i andre tilfeller der namsmyndighetene tvangsfullbyrder et krav på å få utlevert en løsøregjenstand fra en annen. Dette skjer ved at tingen fysisk blir fratatt den som urettmessig besitter den og levert til den som har krav på å få tingen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg