Utbyggingsavtale er en avtale mellom kommune og grunneier eller utbygger om utbygging av et område, som har sitt grunnlag i kommunens planmyndighet og som gjelder gjennomføring av kommunal arealplan.

Avtalefriheten gjelder i utgangspunktet for kommuner som for andre, men forvaltningsorganer har en mer begrenset avtalefrihet. Utøvelse av offentlig myndighet (for eksempel tildeling av byggetillatelse) kan ikke uten videre gjøres gjennom avtaler. For å klargjøre grensene og hindre misbruk av avtaleinstituttet i utbyggingssaker, fikk plan- og bygningsloven i 2005 et eget kapittel med regler om utbyggingsavtaler. Reglene står i dag i plan- og bygningsloven kapittel 17.

Noen nøkkelpunkter i reglene om utbyggingsavtaler er at de må forankres i vedtak av kommunestyret, det er begrensninger i hva avtalene kan inneholde, og det er regler om saksbehandling og krav om offentlighet rundt avtalene.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Frode Innjord (red.), Plan- og bygningsloven med kommentarer, (2010).
  • Odd Jarl Pedersen m.fl, Plan- og bygningsrett, (2. utg. 2012).

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg