Ureaplast er herdeplast på basis av ureaharpikser. Den kom på markedet 1923, som konkurrent til kaseinplast og fenolplast (bakelitt).

Faktaboks

Uttale
urˈeaplast

Egenskaper

Støpt ureaplast er hard, har en glansfull overflate og kan gis enhver ønsket farge. Den høyeste kontinuerlige brukstemperaturen for ureaplast er cirka 70 °C, men den er motstandsdyktig mot fett og organiske væsker, og de elektriske egenskaper er gode, spesielt krypestrømsbestandigheten.

Fremstilling

Den vandige harpiksen blandes med fyllstoff (cellulose, tremel), herder (syredannende stoff), smøremiddel (stearater) med mer, tørkes, pulveriseres, pigmenteres og komprimeres til en pressmasse. Visse typer er også tilsatt melaminharpiks for bedre fukt- og varmebestandighet. Plastgjenstandene blir støpt og herdet i stålformer ved 130–170 °C.

Anvendelse

Bruken av ureaplast er nå i det vesentlige begrenset til elektriske artikler som brytere, kontakter og støpsler, men også på dette området har den fått stadig større konkurranse fra de nyere, termoplastiske materialer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg