Ultimat forklaring er i biologien et begrep som betegner en evolusjonær årsaksforklaring. En slik forklaring skal gi en begrunnelse på hvilken funksjon egenskapen har hatt for å øke overlevelse og reproduksjon (det vil si fitness).

En kan forklare hvorfor en organisme ser ut som den gjør eller oppfører seg som den gjør på mange måter og på flere nivåer. En kan for eksempel forklare det ut i fra fysiologiske faktorer eller en kan se på hvilke faktorer som har påvirket evolusjonen av det trekket en ser. Det er den siste typen som er en ultimat forklaring, mens den første typen er en proksimat forklaring.

Et eksempel kan være fuglesang. Det kan være mange forklaringer på hvorfor en fugl synger, men en ultimat forklaring vil begrunne hvorfor synging har vært selektert for. Fuglesang kan for eksempel tiltrekke hunnfugler eller markere et territorium overfor andre hannfugler. Begge disse funksjonene vil kunne føre til økt reproduksjon eller overlevelse, og fugler som synger vil derfor bli favorisert av evolusjonen.

En kan også dele forklaringstyper i enda flere kategorier, slik Nico Tinbergen gjorde i sine fire spørsmål.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg