En proksimat forklaring på et biologisk fenomen er en mekanistisk forklaring. En slik forklaring skal fortelle oss om hvordan en egenskap fungerer, og er ofte forklaringer der årsaken forekommer kort tid før vi kan observere egenskapen.

En kan forklare hvorfor en organisme ser ut som den gjør eller oppfører seg som den gjør på mange måter og på flere nivåer. En kan for eksempel forklare det ut i fra fysiologiske faktorer eller en kan se på hvilke faktorer som har påvirket evolusjonen av det trekket en ser. Det er den første typen som er en proksimat forklaring, mens den siste typen er en ultimat forklaring.

Et eksempel kan være fuglesang. Det er mange forklaringer på hvorfor en hannfugl synger, men en proksimat forklaring vil inneholde miljøfaktorer eller fysiologiske faktorer som får fugler til å begynne å synge. For eksempel vil økt dagslys om våren føre til økt produksjon av hormonet testosteron. Dette vil igjen påvirke den delen av hjernen som kontrollerer sang. Hannfugler vil derfor synge om våren.

En kan også dele forklaringstyper i enda flere kategorier, slik Nico Tinbergen gjorde i sine fire spørsmål.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg