typegodkjenning

Typegodkjenning, godkjenning av en instrument- eller annen produkttype basert på grundig undersøkelse av ett eller noen få eksemplarer av produket. Kan dreie seg om bekreftelse av at produkttypen tilfredsstiller myndighetskrav i en forskrift før den tillates i salg. Det kan også dreie seg om krav fra en profesjonell kunde før store antall eksemplarer bestilles.

Typegodkjenningen omfatter gjerne testing for å få bekreftet at produktet tilfredsstiller sikkerhetskrav og tekniske spesifikasjoner under varierende temperatur, fuktighet, nettspenning mm., samt ved forstyrrelser slik som vibrasjoner, elektromagnetiske felt, osv. Kan også omfatte pålitelighetstesting.

Typegodkjenning inngår som en forutsetning for CE-merking og salg av mange produkttyper i henhold til EØS-forskrifter (før-markedskontroll). I tillegg skal det tas stikkprøver av produktene når de er i salg, for å se at eksemplarene er i samsvar med type (markedskontroll). Som eksempel kan nevnes at elektrisitetsmålere brukt til beregning av strømregning skal typegodkjennes av Justervesenet i henhold til en forskrift av 2002, for å selges i Norge. Målertypene må tilfredsstille krav til nøyaktighet i det bruksmiljøet de er bestemt for (innendørs, utendørs, osv.), visning, beskyttelse mot manipulering mm.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg