Strømmåler
Typisk strømmåler montert i sikringsskapet i norske boliger fram til 2019.
Strømmåler
Elektrisitetsmåler

Elektrisitetsmåler. Prinsippskisse for en induksjonsmåler. Det er denne typen måler som har blitt brukt i Norge, fram til den i 2019 stort sett er blitt avløst av de såkalte smarte målerne (AMS).

Av /KF-arkiv ※.

Elektrisitetsmåler, instrument som måler forbruk av elektrisk energi for avregning mot energileverandør. Nettselskapet eier og kontrollerer måleren. Fra 1. januar 2019 skal alle kunder ta i bruk såkalte smarte målere (AMS-målere). Slike strømmålere kommuniserer direkte med nettselskap og strømleverandør, slik at manuell avlesning ikke lenger er nødvendig.

Faktaboks

Også kjent som

strømmåler, forbruksmåler, kWh-måler (kilowattimemåler)

Forskjellige målertyper

For likestrøm er energiforbruket lik produktet av strøm, spenning og tid. For vekselstrøm må det også tas hensyn til faseforskyvningen mellom strømmen og spenningen (effektfaktoren). Det er tre hovedtyper av elektrisitetsmålere som benyttes:

Motormåler

Motormålere kan brukes både for like- og vekselstrøm, og består prinsipielt sett av en motor der viklingene er koblet slik at dens omdreiningstall er proporsjonalt med energiforbruket. Motoren driver et telleverk slik at antall forbrukte energienheter, kWh, til enhver tid kan avleses.

Induksjonsmåler

Induksjonsmålere kan bare brukes for vekselstrøm. Denne typen måler har en tynn skive montert på en aksel og en bremsemagnet, og istedenfor motor benyttes to elektromagneter. Magnetene er koblet henholdsvis i serie (strømspolen) og i parallell (spenningspolen) med strømkretsen der forbruket måles, slik at feltet de skaper er avhengig av både spenning og strøm. Magnetene står nær kanten på hver side av skiven og induserer strøm og dreiemoment i skiven slik at den roterer og registrerer forbruket.

Elektronisk måler

Elektronisk måling av energi og effekt er nå det vanligste både for totalforbruk og forbruk på enkeltutstyr. Ved bruk av mikroelektronikk og datakommunikasjon kan alle målinger bearbeides og lagres sentralt. Det er denne type måler som utgjør kjernen i såkalte smarte strømmålere (AMS-målere).

Spesielle målere

Spesielle utførelser av samtlige typer forekommer, blant annet:

  • subtraksjonsmåler, som har telleverk både for totalforbruk og overforbruk, og som brukes for blandet tariff
  • myntmåler, som ved hjelp av en stoppemekanisme hindrer forbruk av mer energi enn det som tilsvarer myntbeløpet
  • overforbruksmåler, som på grunn av et bremseverk hindres i å registrere forbruk under en viss grense. Måleren kan da kutte strømmen, eller gjøre at strømmen kommer og går. Disse ble tidligere kalt vippe, da dette medførte at lyset blinket

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg