Elektrisitetsmåler, kilowattimemåler, kWh-måler, forbruksmåler, instrument for å måle forbruk av elektrisk energi for avregning mot energileverandør. Energileverandøren eier og kontrollerer måleren. For likestrøm er energiforbruket lik produktet av strøm, spenning og tid. For vekselstrøm må det også tas hensyn til faseforskyvningen mellom strømmen og spenningen (virkningsgraden). Det er tre hovedtyper av elektrisitetsmålere som benyttes:

Motormåler, som kan brukes både for like- og vekselstrøm, og som prinsipielt består av en motor, hvor viklingene er koblet slik at dens omdreiningstall er proporsjonalt med energiforbruket. Motoren driver et telleverk slik at antall forbrukte energienheter, kWh, til enhver tid kan avleses.

Induksjonsmåler, som bare kan brukes for vekselstrøm. Denne typen måler har en tynn skive montert på en aksel og en bremsemagnet, og istedenfor motor benyttes to elektromagneter. Magnetene er koblet henholdsvis i serie (strømspolen) og i parallell (spenningspolen) med strømkretsen der forbruket måles, slik at feltet de skaper er avhengig av både spenning og strøm. Magnetene står nær kanten på hver side av skiven og induserer strøm og dreiemoment i skiven slik at den roterer og registrerer forbruket.

Elektronisk måler, som måler energi og effekt elektronisk, er nå det vanligste både for totalforbruk, og forbruk på enkeltutstyr. Ved bruk av mikroelektronikk og datakommunikasjon kan alle målinger bearbeides og lagres sentralt.

Spesielle utførelser av samtlige typer forekommer som: subtraksjonsmåler, som har telleverk både for totalforbruk og overforbruk, og som brukes for blandet tariff, myntmåler, som ved hjelp av en stoppemekanisme hindrer forbruk av mer energi enn det som tilsvarer myntbeløpet og overforbruksmåler, som pga. et bremseverk hindres i å registrere forbruk under en viss grense.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.