trykkjakt

I trykkjakt går én eller to jegere rolig gjennom et terrengavsnitt i medvind, og driver viltet mot postskyttere ved dyrets faste tråkk.
Trykkjakt
Av .

Artikkelstart

Trykkjakt er en enklere variant av drivjakt, ofte med kun én eller to personer som er drivere som går rolig gjennom et terrengavsnitt i medvind, og noen få postskyttere ved dyrets faste tråkk (viltveksler). Jegerne «trykker» ut viltet, og de oppskremte dyrene får god tid til å trekke unna i moderat fart mot postene.

Trykkjakt krever stor kjennskap til terreng, stor utholdenhet og stor oppmerksomhet hos postskytterne. Jaktformen er som regel mest vellykket når været er stille slik at viltet hører godt. Driverne eller den som skal drive ut viltet mot jegerne må ofte bevege seg på en lur måte. De kan slå på en en trestamme på en plass for så å bevege seg stille til en ny plass i terrenget. Viltet vil da oppfatte at det er noe farlig i flere retninger og dermed trekke ut av området ved å benytte kjente veksler.

Trykkjakt er velegnet ved jakt på rådyr, rev og gaupe.

Spesiell trykkjakt

Spesiell trykkjakt er en jaktform på elg som passer best i mindre jaktområder. Postskyttere settes ut rundt drevområdet, og en hundefører med hunden i kobbel går inn i området. Elgen går langsomt unna for hunden og føreren, og kommer ofte ut ved en vanlig veksel (har for vane å passere).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg