trust

Artikkelstart

Trust er en særegen organisasjonsform som er vanlig i angloamerikansk rettstradisjon og som det ikke finnes en direkte parallell til i norsk rett. En trust kjennetegnes ved at styret (trustees) kan disponere over trustens formuesgoder, men kun for å gjennomføre trustens formål. Om trusten er opprettet for å tilgodese noen spesielle personer, for eksempel mindreårige, anerkjennes deres rettigheter i equity.

Faktaboks

Etymologi
engelsk rettsuttrykk

Truster kan brukes til skatteplanlegging ved at en person overfører sin formue til en trust, som så har som formål å tilgodese samme person eller personens familie. I skatteparadis vil vedkommende da ofte ikke lenger være juridisk eier av formuen og ikke skattepliktig for avkastningen, men vil kunne nyte godt av den.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Daniel Heggelid Rugaas

Artikkelen inneholder en vesentlig misforståelse. Jeg siterer fra Woxholth (Stiftelser etter stiftelsesloven 2001), s. 120: "Ut fra en overfladisk betraktning er det fristende å sette likhetstegn mellom stiftelser (foundations) og truster. En nærmere studie vil vise at det ikke er grunnlag for det. En trust i anglo/amerikansk retts forstand er en særlig rettsdannelse i grenselandet mellom kontraktsretten og sammenslutningsretten." Det kan sies mer om dette, men det viktigste er at oppslagsordets forklaring endres, slik at brukere får korrekt informasjon.

svarte Kjell-Olav Hovde

Takk for innspill! Jeg skal sørge for at den blir revidert av noen med rette kompetanse. Det er viktig at du og andre bryr dere. God førjulstid. Hilsen Kjell-Olav i redaksjonen.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg