Trust, en spesiell type stiftelse som kjennetegnes ved at stiftelsens styre (trustees) i utgangspunktet har retten til stiftelsens formuesgoder, men bare for å gjennomføre stiftelsens formål. Om stiftelsen er opprettet for å tilgodese noen spesielle personer, f.eks. mindreårige, anerkjennes deres rettigheter i equity.

Truster kan brukes til skatteplanlegging ved at en person overfører sin formue til en trust, som så har som formål å tilgodese samme person eller personens familie. I skatteparadis  vil vedkommende da ofte ikke lenger være juridisk eier av formuen og ikke skattepliktig for avkastningen, men vil kunne nyte godt av den. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

17. desember 2017 skrev Daniel Heggelid Rugaas

Artikkelen inneholder en vesentlig misforståelse. Jeg siterer fra Woxholth (Stiftelser etter stiftelsesloven 2001), s. 120: "Ut fra en overfladisk betraktning er det fristende å sette likhetstegn mellom stiftelser (foundations) og truster. En nærmere studie vil vise at det ikke er grunnlag for det. En trust i anglo/amerikansk retts forstand er en særlig rettsdannelse i grenselandet mellom kontraktsretten og sammenslutningsretten." Det kan sies mer om dette, men det viktigste er at oppslagsordets forklaring endres, slik at brukere får korrekt informasjon.

18. desember 2017 svarte Kjell-Olav Hovde

Takk for innspill! Jeg skal sørge for at den blir revidert av noen med rette kompetanse. Det er viktig at du og andre bryr dere. God førjulstid. Hilsen Kjell-Olav i redaksjonen.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.