Equity er i engelsk rett en betegnelse på kanslerretten, som supplerer den alminnelige rett uten å sette den til side. Mens man for eksempel etter vanlig engelsk rett ved kontraktsbrudd vanligvis bare kan få erstatning, kan man i equity få domstolenes hjelp til å få oppfylt kontrakten etter sitt innhold.

Faktaboks

Uttale
ˈekwiti
Etymologi
engelsk ‘billighet, rimelighet’

Equity vokste frem fra 1200-tallet ved klager til kongens kansler i Court of Chancery. Det dannet seg etter hvert prejudikater, som hindret helt frie rimelighetsavveininger.

Inntil slutten av 1800-tallet ble equity administrert bare av Court of Chancery, som en egen domstol. I dag kan equity påberopes for alle domstoler, og Chancery er en del av de alminnelige domstoler (se High Court).

Sondringen mellom alminnelig rett og equity likner på den mye tidligere sondringen mellom jus strictum og aequitas i klassisk romerrett.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg