samleskinner

Skjematisk eksempel på samleskinner: De to tykke horisontale strekene er samleskinner. Firkantene representerer brytere (effektbrytere) og pilene oppover er to alternative linjeavganger. T er transformatorer og G er generatorer. Av tegningen ser vi at det er mulig å kople hvilken som helst, eller begge, transformatorer til hvilken som helst eller begge linjeavganger.

Samleskinne for bruk i elektriske lavspentfordelinger (sikringsskap). Sikringsautomatene koples til skinnen, som dermed fordeler fasene på automatenes inngang.
.

Artikkelstart

Samleskinner er strømførende skinner eller rør utført i aluminium eller kobber i elektriske apparatanlegg i transformatorstasjoner, nettstasjoner og kraftstasjoner. Det er én skinne for hver fase, som de enkelte sikringskurser eller brytere (effektbrytere eller skillebrytere) er forbundet til. Tilkoplingen til skinnene er løsbare (skruforbindelse), men med god og varig kontakt.

Apparatanlegg

I transformatorstasjoner og nettstasjoner utgjør samleskinnene forbindelsen mellom transformatorene og linjeavgangene (nettet). Ved hjelp av brytere plassert mellom transformator og samleskinne, og mellom linjeavgang og samleskinne, kan hvilken som helst transformator koples til hvilken som helst linjeavgang. Nødvendige omkoplinger i nettet kan dermed utføres på en smart og trygg måte ved bare å kople brytere inn og ut, gjerne fra et kontrollrom eller en driftssentral. Det samme gjelder for kraftstasjoner og deres kopling mellom transformator samleskinne.

Lavspentfordelinger

Moderne samleskinner for lavspentfordelinger leveres i modulutførelse og er isolert. Skinnene skrus direkte til sikringsautomatenes inn-side (siden som alltid er spenningsførende). Skinnene er i trefase-utførelse, men for énfase-kurser er det bare å kople til den ene fasen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg