Strømtransformator er en måletransformator for elektrisk strøm som brukes i forbindelse med måling, avregning og vern. Strømtransformatorer må benyttes i målekretsen når den aktuelle strømstyrken som skal måles er for stor til å kunne påtrykkes instrumentet direkte. Den verdien som avleses må da multipliseres med transformatorens omsetningsforhold.

Faktaboks

Også kjent som

Måletransformator for strøm

Transformatorens omsetningforhold bestemmes av at strømmen i sekundærviklingen (transformatorens utgangsside) skal ha en størrelse som passer til instrumentet eller vernet, ofte er det 5 ampere. En strømtransformator har få tørn på primærsiden og mange tørn på sekundærsiden. Omsetningsforholdet er da lik antall tørn på sekundærsiden dividert med antall tørn på primærsiden. Det stilles krav til en viss foreskrevet målenøyaktighet for slike transformatorer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg