Toppseilstikk på åre
Toppstikk på åre. Løkkene gir feste for forstag og vant, mens tampene kan forlenges og brukes som akterstag
Toppseilstikk på åre
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Toppstikk er en knute i festefamilien, som er godt egnet for å rigge nødmast til et fartøy som trenger det.

Faktaboks

Også kjent som

engelsk: Jury Mast Knot

ABoK: 1167

Bruksområde

Toppstikket er, som det engelske navnet indikerer, en spesialknute for å lage en nødrigg dersom den vanlige masten er blåst ned og brukket. En nødmast må lages av noe annet som er ombord, for eksempel en livbåtåre. Knuten tres over toppen av objektet, og lager 3-4 fester som stag og vant kan knytes til og slik sikre masten. Toppstikket er også en dekorativ knute.

Oppbygning

Toppstikket virker ved hjelp av omtrent like deler friksjon og beknip.

Styrker og svakheter

Toppstikkets hovedformål er spesialisert, men det er også en dekorativ knute

/Handverk.

Toppstikket er en sikker og sterk knute til sitt spesialiserte formål. Den er avhengig av at objektet har større diameter etter festet, slik at den ikke glir nedover. Dette kan mest typisk være overgangen fra det smale håndtaket på en åre, til selve åren.

Hvordan slå et toppstikk

Lag tre halvstikk som delvis overlapper. Indre bukt av de ytre øynene krysses før de flettes gjennom, henholdsvis mot høyre og venstre. Trekk løkken ut på hver side, og trekk også ut en løkke fra øverste tau. Man får da tre løkker og to tamper, med en åpning i midten. Tre hele stikket over nødmasten (åre, spinnakerbom eller lignende) og stram godt til i løkker og tamper.

Dersom det kun trengs ett stag og to vant til nødriggen, knytes de to tampene sammen med en båtsmannsknop. Dersom det også trengs akterstag, bruk tampene i stedet til dette.

Bruk for eksempel dobbelt flaggstikk for å feste vant og stag til løkkene og tampene.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Ashley, Clifford W. (1993) The Ashley Book of Knots. Faber and Faber. Først publisert i 1944, av Doubleday, Doran and Co.Inc, New York
  • Petersen, Johan J. (2015) Knuteboka – Stikk og bruk. Kagge forlag

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg