toppseilstikk

Toppseilstikk med innstikk
Toppseilfallet festes til toppseilstanga med toppseilstikk
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Toppseilstikk er en knute i festefamilien. Den er spesielt egnet til å feste et tau til en toppseilstang eller andre større sylindriske objekter med en del friksjon. Det utmerker seg ved at knuten kommer helt inntil stangen, som siden kan dras helt inntil masta.

Faktaboks

Også kjent som

engelsk: Gaff Topsail Halyard Bend / Studding Sail Bend

ABoK: 1677 / 1688

Toppseilstikket er teknisk sett nesten identisk med ankerstikk. Den kan utvikles ved å sikre tampen med et ekstra innstikk.

Bruksområde

Toppseil på gaffelrigget skøyte
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Det egner seg svært godt til å feste fallet for toppseil til toppseilstangen ettersom det er et sikkert stikk og samtidig tillater stangen å bli trukket helt inntil masten. Det gir mer effektiv seilføring enn om det blir avstand mellom disse. Toppseilstikket egner seg også godt til alle andre formål der et tau skal festes til et rundt objekt, og kreftene skal kunne virke i flere retninger.

Oppbygning

Toppseilstikket virker ved hjelp av både friksjon og beknip. Rundtørn rundt stangen gir mye friksjon, mens tampen under rundtørnet gir sterk beknip.

Styrker og svakheter

Toppseilstikk med innstikk
Toppseilstikk med innstikk
Av .

Toppseilstikket er sikkert, sterkt og svært godt egnet til sitt formål. Det sitter godt også ved belastning sideveis. Det er imidlertid en fordel om stangen eller objektet har noe friksjon, og at tauet ikke er tykt i forhold til stangen, for å være sikker på at stikket ikke kan skli. Stikket er vanligvis enkelt å løsne selv om det ofte er tungt belastet fra toppseilet.

Hvordan slå toppseilstikk

Toppseilstikket slås
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Bruk tampen til å slå et rundtørn løst rundt stangen. Før tampen bak faste part, og gjennom rundtørnet.

I den enda sikrere versjonen (toppseilstikk med innstikk) tres tampen i tillegg tilbake og under det første tørnet. Det er en fordel at man slår stikket slik at tampen peker nedover til slutt, slik at gravitasjonen holder tampen nær masten. Det minsker risikoen for at tampen kan bli trukket inn i skivegatt, blokkverk eller lignende.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Ashley, Clifford W. (1993) The Ashley Book of Knots. Faber and Faber. Først publisert i 1944, av Doubleday, Doran and Co.Inc, New York
  • Petersen, Johan J. (2015) Knuteboka – Stikk og bruk. Kagge forlag

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg