Dobbelt halvstikk og dobbelt halvstikk på egen part
Dobbelt halvstikk og dobbelt halvstikk på egen part
Lisens: CC BY SA 3.0
Halvstikk på egen part
Halvstikk kan fungere som selvstendig knute hvis tampen beknipes av faste part
Halvstikk på egen part
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Halvstikk er en knute i festefamilien. Som knute er den lite brukt i sin enkle versjon, det er vanligvis dobbelt halvstikk som er anvendelig, og dobbelt halvstikk er den sentrale knuten i festefamilien.

Faktaboks

Også kjent som

På engelsk er halvstikk «Half Hitch».

Dobbelt halvstikk er «Clove Hitch».

Dobbelt halvstikk på egen part er «Two half hitches».

ABoK: 1178

Halvstikk består av ett øye, dobbelt halvstikk av to. Prinsippet i begge er at faste part bekniper tampen. Knuten benytter seg også av friksjon mot objektet som tauet bindes fast i.

Bruksområde

Halvstikk og dobbelt halvstikk fester et tau til et objekt, stort eller lite. Man kan bruke tampen for å lage knuten, men man kan bruke alle punkt på tauet ved å slå det over objekter med åpning, eller ved å bruke bukten til å tre det. En vanlig bruk er å feste et tau fra eller til en båt og feste til en fortøyningsring, en pullert eller et tre. Den kan feste et stramt tau hvor som helst på en takgrind, en fender til rekka, eller et klatretau til karabinkroken. Den kan slås over åpne objekter (som pullerter eller en karabinkrok) eller tres gjennom en lukket krets (som en ring). Fjellklatrere bruker den til å få et sikkert justerbart feste med tau til nettopp en karabinkrok.

En viktig fordel er at stikket kan slås mens tauet er under belastning, og at man kan justere strammingen etterpå. Det er helst derfor man velger å bruke halvstikk i stedet for en stabil løkkeknute (som pålestikk), som i motsetning til halvstikket må være slakt når man slår den og der etterjustering ikke er mulig. Det er derfor ofte hensiktsmessig ved fortøying av fartøy med pullert å bruke pålestikk i den ene enden av tauet rundt pullert på land og slå dobbelt halvstikk på pullerten ombord.

Halvstikk og dobbelt halvstikk kan også slås på sin egen faste part. Dette er en svært effektiv metode og ofte den enkleste og sikreste metoden for å feste tau til et objekt mens tauet er belastet.

Halvstikket kan ofte med fordel slås med «slipp», som gjør det svært raskt å løsne.

Oppbygning

Slå dobbelt halvstikk
Metoden brukes når man slår dobbelt halvstikk på et objekt som er åpen på i hvert fall en side.
Slå dobbelt halvstikk
Av .

Halvstikket virker til dels på grunn av at den faste part bekniper/låser tampen. Til dels baserer halvstikket seg også på friksjon. God bruk av halvstikk og dobbelt halvstikk fordrer god bedømmelse av hvordan blandingen av beknip og friksjon virker i den aktuelle situasjonen.

I noen tilfeller kan et halvstikk fungere selvstendig der vinkelen er slik at den faste part låser tampen, og belastningen ikke er kritisk. Det kan være når stikket slås på egen part, eller den slås for å avslutte festet til et kryssholt eller en nagle. Dobbelt halvstikk er obligatorisk i andre tilfeller. I de fleste tilfeller trengs et dobbelt halvstikk for at det skal bli en stabil knute som kan holde en belastning.

Styrker og svakheter

Dobbelt halvstikk tredd
Når objektet man skal feste til ikke har en åpen ende, må man tre det doble halvstikket. Punkt 4 viser hvordan man løsner stikket.
Dobbelt halvstikk tredd
Av /Handverk.

Stikkets styrke er at det er raskt og enkelt å slå, og at det er svært fleksibelt. Det kan varieres på nesten uendelig antall måter og kan slik løse svært mange utfordringer. Det kan slås med eller uten belastning på tauet. Dersom man er usikker på sikkerheten, kan man forsterke den med enda flere halvstikk. Halvstikk kan også brukes som forsterkning på andre knuter. Halvstikket er teknisk sett det samme som en overhåndsknop (kun belastet forskjellig) og noen mener det ikke finnes en eneste knute uten et halvstikk i seg (det er et definisjonsspørsmål om dette er riktig eller ikke).

Vanlig dobbelt halvstikk er ikke sikkert for ethvert tau, belastning eller situasjon. Noen hobbyseilere misliker stikket sterkt; det kan kollapse, og det kan være vanskelig å åpne igjen dersom det har vært under stor belastning. Hvis retningen på belastningen varierer, for eksempel hvis ei ku bindes fast med dobbelt halvstikk til en påle, kan kua vandre seg løs ved å gå rundt pålen i én retning.

Med erfaring kan man lære seg når dette er en fare, og kompensere med varianter. Halvstikket er så enkelt og fleksibelt at det består som en sentral knute og blant de mest brukte knutene av alle.

Hvordan lage dobbelt halvstikk

Halvstikk/dobbelt halvstikk kan lages på to grunnleggende måter. Det slås eller det tres. Det raskeste er å slå det, og det gjør man dermed alltid såfremt det er mulig. Skal man derimot feste det i en ring, en rekkevaier, på egen part eller andre lukkede systemer, må man tre det.

Hvordan slå dobbelt halvstikk

Hold faste part i venstre hånd og tampen i høyre. Før venstre over høyre så du får et øye. Legg den over for eksempel pullerten. Bytt grep med begge hendene til tampen, og gjenta bevegelsen.

Hvordan tre dobbelt halvstikk

Dobbelt halvstikk om egen part
Rundtørn med dobbelt halvstikk om egen part er en svært sikker, funksjonell og fleksibel bruk av dobbelt halvstikk.
Dobbelt halvstikk om egen part
Av /Handverk.

Tre tampen rundt for eksempel treet. Før den under den faste part. Stikk tampen rundt treet en gang til – på oversiden av øyet, og videre under faste part.

Den vanligste metoden for å løsne dobbelt halvstikk er å dytte tampen tilbake inn i den første låsen.

Sikker variant: Rundtørn med dobbelt halvstikk på egen part

Dobbelt halvstikk på karabinkrok
Fjellklatrere bruker dobbelt halvstikk (her på de to øverste karabinene) for sikkert og justerbart å feste tau inn på karabinen. Da slår man stikket. På bildet er det belastning på tauet på begge sidene av stikket. Det er ikke nødvendig, stikket er sikkert også med belastning på kun en side.
Dobbelt halvstikk på karabinkrok
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Dobbelt halvstikk på egen part gjør stikket betydelig sikrere. Det utføres ved å tre tauet rundt objektet, og så slå knuten på faste part. Det skaper mer friksjon rundt objektet, og er derfor lettere å løsne. Man fjerner også en svakhet ved vanlig dobbelt halvstikk, der endret retning av belastningen kan få knuten til å løsne.

Denne varianten blir enda sikrere ved å ta en rundtørn rundt objektet før man slår knuten. Det øker friksjonen og gjør den også enda enklere å løsne. Løsningen heter da rundtørn med dobbelt halvstikk på egen part.

Halvstikkets tillhørighet i feste-familien

Vanlig dobbelt halvstikk tilhører festefamilien, men kan brukes som bindeknute også. Den fester ikke bare til noe, som har definert familietilhørigheten her, den kan også bindes rundt noe for å binde det sammen. For eksempel rundt et seil eller åpningen på en skipssekk.

Dette er et av mange eksempler på at flere knuter kan anvendes på flere vis, og at noen knuter kan løse oppgaver i andre knutefamilier.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Petersen, Johan J. (2015): Knuteboka – Stikk og bruk: 88 livsviktige knuter, stikk og knop. Kagge forlag.
  • Petit, Philippe (2013): Why Knot: How to Tie More Than Sixty Ingenious, Useful, Beautiful, Lifesaving, and Secure Knots! Abrams Image.
  • Ashley, Clifford W. (1993): The Ashley Book of Knots. Faber and Faber. Først publisert i 1944, av Doubleday, Doran and Co. Inc., New York.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg