Båtsmannsknop
Båtsmannsknop er en god knute til sitt riktige bruk, her for å binde sammen seilduken i et revet seil. Et vanlig engelsk navn på knuten er Reef Knot
Båtsmannsknop
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Båtsmannsknop er en knute som særlig benyttes til å stramme og feste et tau rundt en gjenstand for å binde den sammen. Den slås normalt med tampene, som ofte er hver sin side av en stropp.

Faktaboks

Også kjent som

råbeinsknop, råbåndsknop, dobbeltknute

engelsk: Square Knot, Reef Knot

ABoK: 1204

Båtsmannsknopen er en hendig og enkel knute som kan slås mens det er noe belastning på tauet. Den er rask og enkel å slå, og den bruker lite tauverk. Den er den sentrale knuten i bindefamilien.

Bruksområde

Båtsmannsknop som belte

Båtsmannknop er den opplagte standardknuten når man bruker tau som belte

Båtsmannsknop som belte
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Båtsmannsknopen brukes for å stramme og binde rundt noe, for eksempel revstropper rundt underliket på et seil (et vanlig engelsk navn på knuten er Reef Knot), binde rundt en pakke/presang, lukke åpningen på en skipssekk, eller binde sammen et taubelte. Det kan ofte være en fordel å slå den med slipp.

Båtsmannsknop skal ikke brukes der knuten er fritthengende (uten underlag), den skal ikke brukes til å skjøte to tau, og ikke for formål der det får alvorlige konsekvenser om den svikter.

Oppbygning

Båtsmannsknop
Båtsmannsknop består av to slag, der det andre slaget slås motsatt av det første. Tamp og stående part skal komme parallelt ut av knuten.
Båtsmannsknop
Av .

Båtsmannsknopen består av to løkker med åpne ender som går inn i hverandre og gir en blanding av beknip og friksjon.

Styrker og svakheter

Båtsmannsknopen er en effektiv, enkel og god knute til sitt riktige bruk, som er å binde stramt rundt andre objekter. Det er viktig for dens formål at den kan slås mens faste parter er under en del belastning.

Men knuten tåler ikke alltid høy belastning og er ikke sikker utenom sitt bruksområde. Den kan ristes opp, den kan kollapse under hard belastning, og den kan være vanskelig å få opp etter tung belastning. Det kan ofte være en fordel å slå den med slipp.

Det er en vanlig misforståelse at båtsmannsknop er en god knute til å skjøte sammen to tau, men dette stemmer ikke. Til skjøting skal man bruke en skjøteknute, for eksempel flaggstikk.

Hvordan slå båtsmannsknop

Gli-test
Man kan sjekke at man har slått et riktig båtsmannsknop med å gjennomføre «gli-testen». Er knuten en kjerringknute vil det ikke være mulig å gjennomføre testen.
Gli-test
Av .

Hold én tamp i hver hånd. Første slaget er høyre tamp over venstre tamp. Andre slaget er venstre over høyre. Knuten er riktig slått når tampene kommer ut av knuten parallelt med faste part.

På knutetrening med frittstående tau kan man kontrollere at det er en båtsmannsknop, og ikke en kjerringknute, med en glitest (se figur): Ta godt tak i begge tauene på den ene siden, 2–3 centimeter fra knuten, og tilsvarende på den andre. Dytt mot knuten fra begge sider slik at løkkene glir fra hverandre. Trekk dem deretter sammen igjen. Hvis knuten glir som beskrevet og illustrert er det en båtsmannsknop.

Vanligvis løsner man båtsmannsknopen ved å dytte tampene tilbake i knuten. Men båtsmannsknopen er strukturelt sett også et lerkehode. Denne kunnskapen kan brukes til å løsne knuten raskt i en del tilfeller. Trekk hardt i den ene tampen – da blir knopen omdannet til lerkehode, og den ene enden kan dras rett ut.

Kjerringknute

Kjerringknute
Kjerringknute er kun et feilslått båtsmannsknop. Den kjennetegnes av at tampene kommer ut på tvers av faste part.
Kjerringknute
Av /Handverk.

Kjerringknute kan sees som en feilslått versjon av båtsmannsknopen. Den holder dårligere og er vanskeligere å åpne. Dobbelt halvstikk er strukturelt sett det samme som kjerringknute.

Skolisseknute

Skolisseknute
Skolisseknuten slås hovedsakelig som en båtsmannsknop, men med buktene i stedet for med tampene i andre slag.
Skolisseknute
Av /Handverk.

Skolisseknute er en variant av båtsmannsknop med slipp på begge tamper. Den er også kjent som tyrkisk kabelstikk, lisseknute, skolissesløyfe og lissesløyfe

Denne knuten brukes til å knyte skolisser, knyte pakker og i andre situasjoner der man trenger en enkel bindeknute som kan åpnes ved et rykk. Den slås som en båtsmannsknop; den eneste forskjellen er at det andre slaget slås med buktene i stedet for med tampene.

Skolisseknuten kan også slås feil, som en kjerringknute. Det er ganske vanlig å gjøre dette når man knyter skolisser, og det fører ofte til at knuten løsner.

Skolisseknuten kan videreutvikles til en superskolisseknute.

På engelsk heter skolisseknuten Shoelace Knot eller Bow Knot, og har ABoK-nummer 1212.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Petersen, Johan J. (2015): Knuteboka – Stikk og bruk: 88 livsviktige knuter, stikk og knop. Kagge forlag.
  • Petit, Philippe (2013): Why Knot: How to Tie More Than Sixty Ingenious, Useful, Beautiful, Lifesaving, and Secure Knots! Abrams Image.
  • Ashley, Clifford W. (1993): The Ashley Book of Knots. Faber and Faber. Først publisert i 1944, av Doubleday, Doran and Co. Inc., New York.

Kommentarer (2)

skrev Hans Kristian Eiken

Hei. Eg ser at skolisseknuten er teikna feil, det er ingen som lager slippen på det raude tauet slikt. Det skulle ha vore teikna med enden under heile det grå tauet. Eg kan sende min modifikasjon (som ikkje er klar for publisering) om du ønsker.

svarte Johan Petersen

Hei Hans Kristian Eiken.
Takk, godt sett! Den illustrasjonen har overlevd flere korrekturrunder uten at jeg eller andre har oppdaget denne feilen, og som jeg ser klart når du påpeker den. Det skal bli rettet! Illustratøren av Knuteboka, som illustrasjonene kommer fra, jobber faktisk nå med en annen oppretting til et nytt opplag , så da får vi gjort denne også. Det vil forhåpentligvis ta kort tid.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg