Anleggsbidrag er investeringstilskudd ved nettilknytning av nye brukere eller produsenter av elektrisk energi eller ved forsterkning av nettet til en eksisterende kunder.

Anleggsbidraget skal dekke anleggskostnadene som følger av nye nettilknytninger og forsterkninger. Det betales av kunden.

I transmisjonsnett og regionalnett vil en investering ofte kunne være til fordel for andre den som utløser anleggsbidraget. Derfor reduseres anleggsbidraget med en reduksjonsfaktor på 50 prosent. Dette gjelder likevel ikke hvis de(n) som utløser anleggsbidrag er eneste bruker av det nye nettanlegget og nettanlegget er dimensjonert ut fra det aktuelle behovet.

Et av formålene med anleggsbidrag, som innkreves av det nettselskap som kunden knytter seg til, er å gi signaler om de samfunnsøkonomiske kostnadene ved den aktuelle tilknytningen eller forsterkningen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (1)

skrev Stein Skogvold

Lenken til NVE er ikke korrekt.Den skal være: https://www.nve.no/reguleringsmyndigheten-for-energi-rme-marked-og-monopol/nettjenester/nettilknytning/anleggsbidrag/

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg