ITRS

Artikkelstart

ITRS er et felles koordinatsystem for hele jorda. ITRS er et tredimensjonalt (XYZ), kartesisk koordinatsystem med origo i jordas massemiddelpunkt og z-akse gjennom polpunktet.

Faktaboks

Også kjent som

engelsk International Terrestrial Reference System

Systemet brukes til stedsangivelse – direkte som jordsentriske koordinater – og som utgangspunkt for avledede systemer, for eksempel EUREF89.

I ITRS får i prinsippet alle punkter på jorda variable koordinater på grunn av jordplatenes drift. Årlig variasjon kan komme opp i noen centimeter. ITRF realiseres ved at det internasjonale byrået IERS (International Earth Rotation Service) med noen års mellomrom publiserer nye koordinater for et utvalg fastmerker over hele kloden. Hver ny referanseramme identifiseres med et årstall, for eksempel ITRF2000.

Referanserammer som er avledet av ITRF er bundet til en bestemt tektonisk plate og har dermed stabile koordinater. EUREF89, som brukes i Norge, er knyttet til den eurasiske platen.

Spinn

Vedtatt spinnakse for ITRF er CIO-polen (eng. Conventional International Origin). Den svarer til midlere posisjon av jordas spinnakse for årene 1900–05.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg