Tallit, bønnesjal som tradisjonelt brukes av jødiske menn under bestemte bønner. Bønnesjalet har oftest striper i begge ender, og hjørnene skal være utstyrt med spesielle snorer (frynser) i henhold til forskriften i 4 Mosebok 15, 37–38. Tidligere ble bønnesjalene gjerne laget av ull, i dag oftere av silke.

Bønnesjalet skal dekke hodet og overkroppen. I askenasiske menigheter var bruken tidligere gjerne begrenset til gifte menn, mens det blant sefarder og tyskættede jøder var vanlig at unge gutter brukte tallit helt fra sin bar mitzva. Dette er i dag blitt vanlig praksis. Mange ortodokse gutter og menn bærer også en liten versjon av bønnesjalet, tallit katan, under klærne hele dagen. 

Rabbinerne bestemte tidlig at kvinner er fritatt fra å be de tre daglige bønnene, og derfor også fra å bruke tallit. I våre dager ønsker likevel mange ortodokse kvinner å bruke et bønnesjal, noe som fremdeles er omstridt blant rabbinerne. Noen tillater likevel kvinner å bruke bønnesjal, ofte forutsatt at disse ikke likner de mennene bruker. Innenfor både reformjødedommen, konservativ jødedom og rekonstruksjonistisk jødedom kan kvinner som ønsker det fritt bruke tallit i dag. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.