tallit

Mann med bønnesjal
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Tallit er et bønnesjal som tradisjonelt brukes av jødiske menn under bestemte bønner. Bønnesjalet har oftest striper i begge ender, og hjørnene skal være utstyrt med spesielle snorer (frynser) i henhold til forskriften i fjerde Mosebok, kapittel 15 vers 37–38. Tidligere ble bønnesjalene gjerne laget av ull, i dag oftere av silke.

Bønnesjalet skal dekke hodet og overkroppen. I askenasiske menigheter var bruken tidligere gjerne begrenset til gifte menn, mens det blant sefarder og tyskættede jøder var vanlig at unge gutter brukte tallit helt fra sin bar mitzva. Dette er i dag blitt vanlig praksis. Mange ortodokse gutter og menn bærer ofte også en liten versjon av bønnesjalet, tallit katan, under klærne hele dagen.

Rabbinerne bestemte tidlig at kvinner er fritatt fra å be de tre daglige bønnene, og derfor også fra å bruke tallit. I våre dager ønsker likevel mange ortodokse kvinner å bruke et bønnesjal, noe som fremdeles er omstridt blant rabbinerne. Noen tillater kvinner å bruke bønnesjal, ofte forutsatt at disse ikke likner de sjalene mennene bruker. Innenfor både reformjødedommen, konservativ jødedom og rekonstruksjonistisk jødedom kan kvinner som ønsker det fritt bruke tallit i dag.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg