tabby

Klassisk tabbymønster. Sølvtabby britisk korthårskatt
Av .
Makrelltabby og hvit, norsk skogkatt.
Makrelltabby og hvit, norsk skogkatt
Spottet pelsmønster, sibirkatt.
Sibirkatt, spottet pelsmønster
Av .

Artikkelstart

Tabby er betegnelse på ulike typer pelsmønster hos katter, og det består av mørke striper og flekker på lysere bakgrunn.

Faktaboks

Uttale
tˈæbi

Felles for de ulike variantene av tabby er et M-mønster formet i pannen og striper fra øyepartiet og utover langs kinnet. Halen har hele ringer av mørk farge. Tabbyvariantene gir kattene god kamuflasje.

Hos enkelte katteraser brukes tabby mest om ansiktsmasken på enkelte fargevarianter, mens resten av kroppen er mer ensfarget. Ulike farger kan gi det mørke tabbymønsteret, hovedsakelig grå, svart, brun eller rød. De to siste kalles da bruntabby eller rødtabby.

Genetikk

Genet som gir tabbymønster kalles agouti, med to alleler A eller a. Katter med den dominante A-allelen har tabbymønster, mens a ikke har dette. Andre gener bestemmer de ulike tabbyvariantene.

Typer

Det er fire hovedtyper av tabby.

Klassisk

Klassisk tabbymønster omfatter ubrutte streker fra øynene til bakhodet, tre mørke, ubrutte linjer langs ryggraden, stor mørk flekk på flanken innrammet av ringer, flere ubrutte ringer på hals og bryst, dobbelt rad med knapper fra bryst til mage, og jevne ringer på bein og hale.

Makrelltabby

Makrelltabby, eller tigret, har mer eller mindre hele striper på flankene og én tykk stripe langs ryggraden. Ellers er den som klassisk tabby.

Spottet tabby

Spottet tabby har små flekker der makrelltabbyen har striper. En genetisk teori går ut på at disse kattene har en egen genvariant (allel) som modifiserer stripene, slik at de bare synes flekkvis.

Ticket

Ticket fargemønster består av jevne partier på kroppen, eller mer eller mindre hele kroppen, der agoutihårene består av bånd med ulike farger. Abyssiner og somalikatt har ticket hårmønster.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg