Abyssiner, viltfarget
.
Abyssiner, fawnfarget.
.

Abyssiner er en korthåret, slank katterase med flere fargebånd på pelshårene, også kalt ticking.

Faktaboks

Uttale
abyssˈinerkatt
Etymologi
til Abyssinia

Beskrivelse

Abyssineren er en middels stor katt, fast, spenstig og muskuløs. Pelsen har tydelig ticking, det vil si flere fargebånd på hvert pelshår. Pelsen er ellers kort, fin og tettliggende, glansfull og elastisk. Halen er middels lang, bred ved roten og avsmalnende, ikke pisklignende. Hodet er middels bredt, lett rundt i kileform, med elegant buet hals. Ørene sitter langt fra hverandre, brede ved roten, pent buet og med tufser. Øynene er lett skråstilte og mandelformede. Abyssineren er kjent for å være lavmælt, intelligent og svært kjælen mot sin eier. Den eldste og mest kjente fargevareianten er viltfarget med svart ticking og varmbrun underpels. Rasen er også godkjent i en lysere, rødlig farge (sorrel), i blått og fawn (blekrosa). I tillegg finnes abyssiner i sølvvarianter.

Det finnes en identisk rase med lang pels, kalt somali.

Historikk

Den første omtalte abyssiner, Zula, ble hentet til England omkring 1868 som et krigstrofé fra den såkalte «abyssinerkrigen» i dagens Etiopia. Katten ble malt, og bildet publisert i en bok av Dr. Gordon Stables i 1874. Trolig har flere tickede, afrikanske katter blitt hentet til England, og ved avl med andre tamkatter ble rasen foredlet og godkjent som rasekatt i 1882. Abyssineren er den katterasen som knyttes nærmest opp mot egyptisk mytologi og kultur.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg