Crepidula fornicata

Crepidula fornicata, tøffelsnegl. Foto fra: Lendrup S Løgstør

Crepidula fornicata

Crepidula fornicata, tøffelsnegl. Foto fra: Lendrup S Løgstør

Tøffelsnegl, en art av snegler i familien Calyptraeidae. Artene i familien er marine forgjellesnegler som kan opptre som næringkonkurrenter for østers.

Faktaboks

Også kjent som
også kalt østerspest
Vitenskapelig navn
Crepidula fornicata
Beskrevet av
(L. 1758)
Fremmedartstatus i Norge
HI – Høy risiko

Beskrivelse

Tøffelsnegl er vanligvis 3 – 4 centimeter, men kan bli 5 centimeter lang. Den har en hvelvet overflate og undersiden er delvis dekket av en plate. Skallet er gult til rødbrunt med flere brune streker.

Levevis

Unge tøffelsnegler kryper opp på skallet til østers. Der sitter de og filtrerer vannet for planktonorganismer i konkurranse med østersen. Med tiden setter flere tøffelsnegler seg oppå hverandre, og østersens vekst sinkes stadig mer. Det kan sitte opptil ti tøffelsnegler oppå hverandre. Tøffelsneglen er protandrisk hermafroditt, de unge, som sitter øverst, er hanner, de eldre, som sitter underst, har blitt hunner.

Utbredelse

Tøffelsnegl er opprinnelig en amerikansk art som er innført til Europa med amerikansk østers, og er nå ikke sjelden langs kysten av Sørlandet der det dyrkes østers. De lever på grunt vann og kan også sitte på blåskjell.

Familien har mange arter langs kysten av Nord-Amerika, og i andre havområder.

Litteratur

  • Moen, F. og Svensen, E. (2008). Dyreliv i havet. 5. utgave. Kom forlag.

Faktaboks

tøffelsnegl
Crepidula fornicata
Artsdatabanken-ID
121498
GBIF-ID
5192789

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg