direkte diskriminering

Direkte diskriminering vil si at en person blir behandlet dårligere enn en annen i tilsvarende situasjon og forskjellsbehandlingen har direkte sammenheng med vedkommendes kjønn, etniske bakgrunn, seksuelle orientering, nedsatte funksjonsevne med mer.

Dersom forskjellsbehandlingen ikke har en tillatt begrunnelse, er den ulovlig. I norsk lovgivning er det listet en rekke forhold som det er ulovlig å diskriminere noen på grunnlag av, kalt diskrimineringsgrunnlag.

Gjennom forbud mot direkte diskriminering rettes oppmerksomheten mot den uttrykkelige begrunnelsen som ligger bak forskjellsbehandlingen. Slike forbud skal sikre formell likhet mellom individer.

Odelslovens utforming frem til 1974 er et eksempel på direkte diskriminering, fordi det var fastsatt at menn gikk foran kvinner i forhold til odelsretten. Apartheid-systemet i Sør-Afrika der innbyggerne hadde ulike rettigheter i samfunnet basert på hvilken folkegruppe de tilhørte er et annet eksempel.

Det finnes forbud mot direkte diskriminering i både norske og internasjonale rettskilder. I norsk lovgivning, se særlig likestillingsloven § 5, diskrimineringsloven om etnisitet § 6, diskriminerings- og tilgjengelighetsloven § 5 og arbeidsmiljøloven § 13-1.

Videre lesning

Forfatter av denne artikkelen

Artikkelen ble sist oppdatert 06.01.2015.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Fagansvarlig for Likestilling og diskriminering

Ingunn Ikdahl Universitetet i Oslo

Fagansvarlig har ansvar for å:

  • Vurdere endringsforslag fra leserne
  • Svare på spørsmål i kommentarfeltet
  • Skrive nye artikler
  • Forvalte og oppdatere gamle artikler

Vil du bli fagansvarlig?

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.