strikkepinner
Strikkepinner finnes i flere utgaver og størrelser. Bildet viser det som kalles strømpepinner, laget i bambus. Strømpepinnene er spisset i begge ender og selges i sett på fire eller fem. Disse kan brukes som erstatning for rundpinne i runde arbeider, ved at man legger opp masker over tre til fire pinner og strikker med den siste.
strikkepinner
Av .
Settpinner

Strikkepinner kalt settpinner er lenger enn strømpepinnene og spisse bare i den ene enden. Disse kan bare brukes til å strikke flate tekstiler, fram og tilbake.

Settpinner
Av .
Strikkepinnemåler
Strikkepinner måles med en strikkepinnemåler, som er et enkelt redskap med nummererte hull i riktig størrelse. Det er ulike målesystemer i Norge, USA og England. Vårt system angir diameter på pinnen i millimeter. Høyere nummer angir dermed en tykkere pinne.
Strikkepinnemåler
Av .

En strikkepinne er et enkelt redskap som brukes til strikking. Strikkepinner er vanligvis spisset i begge ender og har jevn tykkelse og fortrinnsvis glatt overflate. Strikkepinner har vært laget av metall, plast, tre og bein. I dag er pinner av bambus vanlig.

For å strikke et flatt plagg fram og tilbake, brukes vanligvis to pinner. Skal det strikkes rundt og uten rundpinne, trengs flere strikkepinner, vanligvis fem. Pinnens lengde tilpasses arbeidets størrelse.

Strikkefasthet

Tykkelsen på pinnen tilpasses hvor tykt garn det strikkes med og håndlaget til den enkelte strikker. Dette er til sammen avgjørende for strikkefastheten. Strikkefasthet er et mål som angir hvor mange strikkede masker som går per cm ferdig tøy. Strikkeoppskrifter har normalt angitt pinnetykkelse og strikkefasthet, og det er nødvendig å strikke med angitt strikkefasthet for at det strikkede produktet skal få riktig størrelse.

Størrelser

Det er ulike målesystemer i Norge, USA og England. Vårt system angir diameter på pinnen i millimeter. Høyere nummer angir dermed en tykkere pinne. Strikkepinner måles med en strikkepinnemåler, som er et enkelt redskap med nummererte hull i riktig størrelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg