Standardatmosfære er en teoretisk referanseatmosfære med fastlagt vertikal fordeling av temperatur, densitet og lufttrykk, som tilnærmet representerer de midlere forhold i Jordens atmosfære.

Faktaboks

Uttale
stˈandardatmosfˈære

En standardatmosfære kan benyttes blant annet for kalibrering av høydemålere og for aerodynamiske og ballistiske beregninger. Det finnes flere definerte standardatmosfærer, men den viktigste er Den internasjonale standardatmosfæren (ISA) som benyttes i forbindelse med luftfart. Denne er definert ut fra følgende forenklende forutsetninger:

  • Luften er fri for vanndamp og følger fundamentale gasslover.
  • Sammensetningen av luften er konstant.
  • Tyngdens akselerasjon er den samme på alle breddegrader og i alle nivåer.
  • Trykket i havets nivå er satt til 1013,25 hektopascal.
  • Temperaturen ved dette trykket er satt til 15 °C. Temperaturen avtar 0,65 °C/100 meter med høyden opp til 11 km, og derfra til 25 km forutsettes konstant temperatur lik –56,5 °C.

Ved hjelp av den fastlagte relative molekylmassen og tyngdens akselerasjon, kan man så beregne densitet og trykk i alle nivåer. Rakett- og satellittmålinger, særlig av densitetfordelingen, har gjort det mulig å definere en standardatmosfære opp til over 1000 km.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg