Sprutrepp til å fange akkar i Kystmuseet i Nord-Trøndelag
Sprutrepp til å fange akkar i Kystmuseet i Nord-Trøndelag

En sprutrepp er et redskap som brukes til å fange akkar, en blekksprut som også kalles sprut, ankertroll eller kaurle. Sprutreppen består av en jerntein som nederst har en rund trekloss der det med jevne mellomrom er festet en rekke fiskekroker. På teinen er det festet et søkke og en krok til agn.

Bruken

Egning av line i Sørfold, Nordland. Mannen i midten holder en akkar

Når sprutreppen skulle brukes, ble den festet til et snøre og senket til en dybde der man antok at akkaren stod. Når den så kom for å ta agnet, rykket man til, og akkaren ble hengende fast. Ofte ble det brukt lys under dette fisket.

Før gikk akkarfangsten utelukkende til agnline, men i de senere år har en økende andel gått til konsum. Akkarfisket har variert sterkt over tid i tråd med det variable innsiget. Omkring 1900 var det et omfattende akkarfiske i Romsdalsfjorden. Da var det rundt 300 fiskere som leverte akkar til Agnsildkompagniet i Ålesund.

Litteratur

  • Audun Dybdahl: Med angel og not. Fiskeredskaper ved kysten fra steinalder til motoralder. Museumsforlaget 2018.
  • Paul Woxeng: Fiskemåter, sjøbørnskap og agn i Namdalsdistriktet. Norveg. Folkelivsgransking 5. Oslo 1955.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg