George Stephenson

Faktaboks

George Stephenson
uttale:
stˈi:vənsən
født:
9. juni 1781, Wylam, Northumberland, England
død:
12. august 1848, Tapton House, Chesterfield, England
George Stephenson, britisk ingeniør og oppfinner, fikk i 1813 økonomisk støtte til bygging av et damplokomotiv.

George Stephenson var en britisk ingeniør og oppfinner som på mange måter var den moderne jernbanens far. Hans idé var tog trukket av lokomotiv med vogner for passasjerer og gods der byer og landdistrikter skulle knyttes sammen med jernbane.

I 1813 fikk Stephenson økonomisk støtte til bygging av et damplokomotiv, og utviklet og forbedret lokomotivet til å bli en moderne trekkraft. I 1823 etablerte han en lokomotivfabrikk i Newcastle, og 27. september 1825 startet verdens første passasjertog, drevet av Stephensons damplokomotiv «Locomotion», på banen Stockton–Darlington.

Etter dette ble Stephenson engasjert i Liverpool-Manchester-jernbanen for å konstruere et egnet lokomotiv for denne forbindelsen. I 1829 vant hans lokomotiv «The Rocket» konkurransen ved Rainhill, et lokomotiv hvor hans sønn Robert hadde vært medvirkende i konstruksjonen. Robert Stephenson var senere sentral ved byggingen av Norges første jernbane Kristiania–Eidsvoll i 1851–1854. Liverpool-Manchester-jernbanen åpnet i september 1830 og ble umiddelbart en suksess, og frem til sin død i 1848 var George Stephenson regnet som den store ekspert på jernbane.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg