George Stephenson

Faktaboks

George Stephenson
Uttale
stˈi:vənsən
Født
9. juni 1781, Wylam, Northumberland, England
Død
12. august 1848, Tapton House, Chesterfield, England
George Stephenson, britisk ingeniør og oppfinner, fikk i 1813 økonomisk støtte til bygging av et damplokomotiv.

Artikkelstart

George Stephenson var en britisk ingeniør og oppfinner som på mange måter var den moderne jernbanens far.

Hans idé var tog trukket av lokomotiv med vogner for passasjerer og gods der byer og landdistrikter skulle knyttes sammen med jernbane. Hans første inspirasjon kom gjennom arbeidet faren gjorde ved å operere et dampdrevet pumpesystem i gruver ved Newcastle. Fra dette utviklet George et dampdrevet trekkaggregat som skulle trekke vognene med kull ut av gruvene, og i 1813 fikk han økonomisk støtte til bygging av et damplokomotiv. Her utviklet og forbedret han lokomotivet til å bli en moderne trekkraft.

Frem til 1820 bygde han mange lokomotiver til bruk i gruvene, og da det ble kjent at det skulle bygges en lengre jernbane for kulltransport fra Stockton til Darlington med hester som trekkraft foreslo han å benytte damplokomotiv. Han ble bedt av gruveselskapet å prøve dette, og 27. september 1825 startet verdens første tog, drevet av Stephensons damplokomotiv «Active», omdøpt til «Locomotion» og senere kjent i historien under dette navnet. Toget gikk på banen Stockton–Darlington hvor han hadde koblet sammen et tog bestående av passasjer- og godsvogner

Etter dette ble Stephenson engasjert i LiverpoolManchester-jernbanen for å konstruere et egnet lokomotiv for denne forbindelsen. I 1829 deltok han i en konkurranse arrangert ved landsbyen Rainhill hvor det beste lokomotivet blant fem deltakere skulle kåres. Stephensons «The Rocket», hvor hans sønn hadde medvirket i konstruksjonen, oppnådde en fart på 47 kilometer i timen og gikk av med seieren.Liverpool–Manchester-jernbanen åpnet i september 1830 og ble umiddelbart en suksess. Frem til sin død i 1848 var George Stephenson regnet som den store eksperten på jernbaner. Sønnen Robert Stephenson var med sin erfaring senere sentral ved byggingen i 1851–1854 av Norges første jernbane; Hovedbanen mellom Kristiania og Eidsvoll.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg