sosial dumping

Sosial dumping er et begrep som brukes om konkurranse hvor arbeidstakeres arbeidskraft tilbys på vilkår som ligger langt under det som ellers gjelder.

I praksis innebærer sosial dumping særlig at utenlandske arbeidstakere arbeider for lønns- og arbeidsvilkår som er vesentlig lavere enn for tilsvarende arbeid utført av norske arbeidstakere. Dels er selve timelønnen meget lav, dels holdes de også utenfor trygdesystemet og andre sosiale sikkerhetssystemer, og dels kan også selve arbeidsstedet være slik at det på langt nær tilfredsstiller kravene til et sikkert og fullt forsvarlig arbeidsmiljø.

Siden sosial dumping er ansett for å undergrave det norske lønnssystemet og velferdsstaten, kan Tariffnemnda fastsette at de vilkår som følger av landsomfattende tariffavtale skal gjelde for alle arbeidstakere som utfører arbeid av den art som tariffavtalen regulerer. Dette kalles allmenngjøring, jf. lov om allmenngjøring av tariffavtaler av 4. juni 1993.

Overtredelse av Tariffnemndas vedtak er straffbart. Slike vedtak er særlig truffet for arbeid innen byggebransjen.

Sosial dumping eller lønnsdumping er imidlertid ikke presise begreper, og det som av noen regnes som sosial dumping, vil av andre betegnes som sunn konkurranse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg