sorority

Et sorority eller søsterskap er en faglig og sosial forening for kvinnelige studenter ved colleger og universiteter i USA og Canada, med enkelte foreninger også i andre land. De fleste sororities er knyttet til landsomfattende organisasjoner. Hver sorority har sitt eget hus eller en egen avdeling i et studenthjem, hvor medlemmene bor og studerer. I likhet med foreningene for menn (fraternities) har sororities navn etter greske bokstaver, for eksempel Kappa Alpha Theta og Gamma Phi Beta. De kalles derfor «Greek Letter Organizations» (Organisasjoner med greske bokstaver), forkortet til GLOs. En vanlig betegnelse på livet i fraternities og sororities er «Greek life» – gresk liv.

Faktaboks

uttale:
sərˈåriti
etymologi:

engelsk, fra latin ‘søster’

også kjent som:
egentlig søsterskap

Sororities er eksklusive sammenslutninger. Man kan ikke søke om å bli opptatt, men må anbefales av studenter som allerede er medlem. Kandidaten må gjennom en opptaksprosess med ritualer som er hemmelige for ikke-medlemmer. Er man først medlem, forblir man det gjennom resten av livet.

Historie

Den første fraternity ble stiftet i USA i 1775 som et hemmelig selskap for studenter. Fra 1820-årene av vokste det frem en rekke slike foreninger. De første sammenslutningene for kvinnelige studenter ble opprettet fra 1851 og utover. I noen tiår ble de kalt «Fraternities for Women» (Broderskap for kvinner). I 1882 ble betegnelsen sorority (søsterskap) tatt i bruk av Gamma Phi Beta, et «Fraternity for Women» som ble dannet i 1874.

Sororities ga kvinnene muligheter til gjensidig hjelp og støtte i et system hvor de ble nedvurdert og kunne utsettes for hets. Fra tidlig på 1900-tallet ble også svarte fraternities og sororities opprettet. Det første svarte sorority var Alpha Kappa Alpha fra 1908.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg