snøballteorien

Artikkelstart

Snøballteorien er en teori om at Jorden en eller flere ganger for mer enn 650 millioner år siden var helt dekket av is. Hovedargumentet for teorien er at det er funnet forsteinete morener (tillitter) i områder som på den tiden lå nær ekvator. Hvis det var isbreer nær ekvator må høyere breddegrader ha vært helt dekket av breer.

Faktaboks

Også kjent som
eng. Snowball Earth theory

Det er funn fra disse gamle istidene flere steder i verden, et berømt sted er Bigganjarga i Finnmark.

Kritikk av snøballteorien

Mange forskere er skeptiske, og flere forkaster, hypotesen om snøballjorden. Teorien er svært vanskelig å teste, særlig fordi dette er så langt tilbake i tid at presis datering ikke er mulig. Kritiske spørsmål er om isbreavsetningene virkelig ble dannet nær ekvator, og om de forskjellige lokaliteter virkelig er av samme alder.

Hvis teorien er riktig må mesteparten av alt liv på Jorden ha blitt utslettet, bortsett fra i dyphavet under isen og i vulkanske områder.

Dannelse av isdekket

Tanker om dannelsen er blant annet at det må ha vært en utløsende mekanisme. For eksempel utbrudd av en supervulkan, eller et sterkt fall i atmosfærens innhold av klimagasser, som ga kaldt klima. Store områder av Jorden ville da bli dekket av snø eller is. Jordas lysrefleksjon (albedo) ville øke sterkt, og det ville bli enda kaldere. Lysrefleksjonen ville bli en selvforsterkende mekanisme, og teorien er at breene da vokste til de dekket hele Jorden.

På en jordklode dekket av snø og is ville imidlertid vulkanene fortsette å slippe ut CO2, som ikke lenger kunne tas opp ved forvitring av berggrunnen eller biologiske prosesser. CO2-innholdet i atmosfæren ville øke kraftig og gi en forsterket drivhuseffekt, som ville føre til at isdekket smeltet igjen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg