skypumpe

Skypumper utenfor Arendal 24 juni 2014.
Skypumper
Av .

Artikkelstart

Skypumpe er en traktformet sky som strekker seg fra undersiden av en sky og ned til vannoverflaten.

Beskrivelse

Skypumper utenfor Arendal 24 juni 2014.
Skypumper
Av .

Skypumpe. Den ene av to samtidige skypumper, fotografert i ytre Oslofjord august 1968. Høyde ca. 600 m, bredde ca. 40 m nederst, ca. 110 m øverst. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Skypumper ligner tornadoer, men når vanligvis ikke samme intensitet som en tornado. Luft suges opp av en vakuumlignende effekt i skyen. Noe vann og av og til fisk kan suges opp, men selve søylen er ikke sjøvann, men skyldes metning av lufta på grunn av adiabatisk temperaturfall.

Vanndråpene i virvelen er stort sett dannet ved fortetning av fuktighet i den luften som suges inn mot det sentrale undertrykksområde. Omkring den nederste delen kan det på grunn av sterk vind virvles opp sjøsprøyt. Tverrmålet er gjerne av størrelsesorden 10 meter, høyden kan bli over 1000 meter.

Rotasjonsretningen til en skypumpe er tilfeldig, og kan være både med og mot urviseren. Vanlig rotasjonshastighet er 10 m/s, mens 20–30 m/s forekommer. Vertikalhastigheten er gjerne 5–10 m/s. Skypumper opptrer oftest over varme havområder og er særlig hyppige på lave breddegrader, der man ofte kan se flere skypumper samtidig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Knut Barthel

Det står at "En ekte tornado påvirkes av Coriolis-effekten slik at rotasjonen som oftest går mot klokka på den nordlige halvkule, og med klokka sør for ekvator."
Virvlingen i tornadoer er altfor intens til å være påvirket av corioliseffekten. Jeg har skrevet en ny leksikon-artikkel om virvling, der dette står forklart. Foreslår å lenke til den artikkelen.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg