Skypumpe er en traktformet sky som strekker seg fra undersiden av en sky og ned til vannoverflaten.

Skypumper ligner tornadoer, men når vanligvis ikke samme intensitet som en tornado. Luft suges opp av en vakuumlignende effekt i skyen. Noe vann og av og til fisk kan suges opp, men selve søylen er ikke sjøvann, men skyldes metning av lufta på grunn av adiabatisk temperaturfall. 

Vanndråpene i virvelen er stort sett dannet ved fortetning av fuktighet i den luften som suges inn mot det sentrale undertrykksområde. Omkring den nederste delen kan det på grunn av sterk vind virvles opp sjøsprøyt. Tverrmålet er gjerne av størrelsesorden 10 m, høyden kan bli over 1000 m. 

Rotasjonen kan være både med og mot urviseren, med typisk hastighet 10 m/s, mens 20–30 m/s forekommer. Vertikalhastigheten er gjerne 5–10 m/s. Skypumper opptrer oftest over varme havområder og er særlig hyppige på lave breddegrader, der man ofte kan se flere skypumper samtidig. En ekte tornado påvirkes av Coriolis-effekten slik at rotasjonen som oftest går mot klokka på den nordlige halvkule, og med klokka sør for ekvator. Rotasjonsretningen til en skypumpe er derimot mer tilfeldig.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.