skred fra fast fjell

Klassifisering av skred fra fast fjell basert på skredenes størrelse. Skred fra fast fjell fører til dannelse av urer i bunnen av fjellsider.
Klassifisering av skred fra fast fjell
Lisens: CC BY SA 3.0
Steinsprang og steinskred gjennom tusenvis av år har ført til dannelse av en langstrakt ur nedenfor Øyberget i Skjåk kommune, Oppland.
Ur, Øyberget
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Skred fra fast fjell er skred som utløses direkte fra berggrunnen. Skredene består derfor hovedsakelig av biter av oppsprukket berggrunn, men kan også rive med seg løsmasser langs skredbanen.

På bakgrunn av volumet som raser ut kan skred fra fast fjell klassifiseres som steinsprang (mindre enn 100 m3), steinskred (100 m3 – 100 000 m3) eller fjellskred (mer enn 100 000 m3).

Årsaker

Skred fra fast fjell forekommer i områder med bratt og eksponert berggrunn. Vann trenger ned i sprekker i berggrunnen og fører til kjemisk forvitring, som sammen med frostsprengning og temperaturvariasjoner fører til at sprekkene utvides. Bergartstypen er avgjørende for skredaktiviteten, både med tanke på skredenes størrelse og frekvens. Sprø og oppsprukne bergarter med svakhetssoner som heller ut fra fjellveggen er faktorer som vanligvis vil føre til relativt høy skredaktivitet.

Berggrunnen og fjellsidenes helningsvinkel er avgjørende for størrelsen på skredene som utløses. Svært bratte fjellsider vil ofte ha flere mindre skred, fordi stein og blokker raser ut fortløpende i form av steinsprang. I mindre bratte området hvor det dannes dyptgående og komplekse svakhetssoner kan det oppstå svært store skred i form av fjellskred.

Spor i terrenget

I områder som har, eller har hatt høy aktivitet av skred fra fast fjell dannes langstrakte eller vifteformede urer nederst i fjellskråningene. Urene er ofte forholdsvis bratte, fordi blokkenes kantede form gjør de stabile i relativt bratte skråninger.

Eksterne lenker

Litteratur

  • Skred – Skredfare og sikringstiltak av NGI (2014)
  • Skredulykker i Norge av Astor Furseth (2006)

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg