Entelurus aequoreus

Entelurus aequoreus, stor havnål. Foto fra: Fiskeri- og Søfartsmuseet, Esbjerg.

Sjøhester. Hippocampus sp.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Nålefiskfamilien er en familie av fisker innenfor ordenen nålefisker. Dette er en stor familie som omfatter omtrent 320 arter.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Syngnathidae

Kroppen til nålefiskene er lang og tynn, med en rørformet snute og en liten tannløs munn i spissen. Kroppen er dekket av benplater som er ordnet i ringer rundt kroppen. De svømmer ved hjelp av bølgende bevegelser i den korte ryggfinnen.

Det finnes totalt seks arter i norske farvann: tangsnelle, to kantnålarter og tre havnålarter. De fleste artene finnes langs kysten nordover til Trondheimsfjorden, men stor havnål og tangsnelle kan finnes nord til Troms og Finnmark. De største artene blir 50–60 centimeter lange.

Alle artene har yngelpleie, idet hannen bærer eggene på kroppen inntil de er klekket. Hos havnålene fester hunnen eggene til hannens buk; hos kantnålene og tangsnellen sprøyter hunnen eggene inn i en rugepose som hannen har under bakkroppen.

I mer tropiske farvann finnes det flere arter med sjøhester som også hører til i denne familien.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

nålefiskfamilien
Syngnathidae
Artsdatabanken-ID
42855
GBIF-ID
5901

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg