Scientisme er det synet at vitenskapelige (spesielt naturvitenskapelige) resultater spiller en avgjørende rolle for hva som er legitime filosofiske problemstillinger og hva som er den korrekte filosofiske metode.

Faktaboks

Uttale
scientˈisme
Etymologi
av latin ‘vitenskap’

Synet kan formuleres mer eller mindre radikalt. Det kan enten være påstanden om at filosofien som en legitim disiplin må ta utgangspunkt i vitenskapens resultater, eller, sterkere, påstanden om at ettersom vitenskapen i prinsippet kan beskrive hele virkeligheten, er filosofiens oppgave å gjøre rede for vitenskapens metode. Filosofi blir da ensbetydende med vitenskapsfilosofi.

Det kan også være det syn at vitenskapene ikke trenger filosofien, men er selvtilstrekkelige kilder for erkjennelse og kunnskap. Dermed er filosofien overflødig som et eget felt for erkjennelse og kunnskap.

Ingen av synspunktene er allment akseptert, men mange av samtidens filosofer trekker i retning av det første eller andre synspunktet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg