samburu

Artikkelstart

Samburu er en folkegruppe i det nordlige Kenya, sørøst for Turkanasjøen og teller ca. 140 000 (2005).

Faktaboks

Også kjent som

burkineji, loikop

Tradisjonell hovednæring er nomadisk husdyrhold med kveg, sauer og geiter, i nyere tid ofte supplert med kameler. Med sine flotte klær og smykker, og også av utseende, kan de minne mye om masaifolket, og de snakker et beslektet språk. Undersøkelser tyder imidlertid på at slektskapet ikke er så nært som tidligere antatt.

Kommentarer (2)

skrev Thor Erik Sortland

1. Jeg synes ikke at samburu kler og ornament bør beskrives som verken flotte eller stygge. Et leksikon bør unngå å videreføre romantiserende perspektiv. Itillegg kan jeg nevne at svært mange Samburu går i "vanlige" buksjer og t-shorter nå til dags. 2. Den nomatiske økonomien er ikke bare suplementert med kameler, mange har små gårder, andre har lønnsarbeid. Mange driver ikke med nomadisk husdyrhold i det hele tatt. Denne lille notisen blir veldig forenklet spør du meg. Er det en regel som sider at det ikke kan være lengre enn 50 ord eller noe?3. Samburu har svært mange like kulturtrekk som Maasai. Språket er 90 % likt. Sosial organisasjon og økonomisk levesett er svært likt, overgangsritualer er også svært like. Men jeg skjønner ikke helt hvorfor det er av så stor betyning i en så liten notis om Samburu?

svarte Marte Ericsson Ryste

Hei,Takk for gode innspill til denne artikkelen. Teksten her er ikke endret siden den sto i papirutgaven i Kunnskapsforslagets leksikon. Det er årsaken til at den er så kort. Forfatterne måtte skrive veldig knappe oppføringer på mange tema.Nå som artikkelen er på nett kan den svært gjerne utvides - og oppdateres. Her er jeg helt enig i dine kommentarer, både når det gjelder omtale av klær/utseende og økonomisk liv.Vi har i dag ingen fagansvarlig for etnografi i Afrika, men dette er kanskje et område der du sitter med kunnskap? Legg gjerne inn et endringsforslag til teksten, så følger vi opp her.Med vennlig hilsenMarte Ericsson RysteRedaksjonssjef

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg