Rundkjøring, trafikkanlegg hvor kjøretøyene kjører rundt en sirkelrund «øy» som er anlagt eller avmerket i kjørebanen. Fordeler med dagens rundkjøringer i forhold til andre typer veikryss er økning i trafikkapasiteten og reduksjon i antall alvorlige ulykker med personskade. Ulykkesreduksjonen skyldes bl.a. at farten er lavere ved kjøring inn i rundkjøring enn i vanlig kryss.

Rundkjøring skiltes med skiltet Påbudt rundkjøring, supplert med skiltet Vikeplikt. Det er dermed vikeplikt for å kjøre inn i rundkjøringen. Kjørende som er inne i rundkjøringen, har forkjørsrett for kryssende trafikk som skal inn, selv om den kjørende fortsetter rundt i rundkjøringen forbi flere avkjøringer. det er viktig å blinke når man skal ut av rundkjøringen.

De første rundkjøringene ble introdusert i Frankrike i 1870-årene av arkitekten Eugene Henard (1848–1923). I USA tegnet William Phelps Eno (1858–1945) Colmbus Circle i New York City som landets første rundkjøring (1904). De første rundkjøringene, som ofte var store, de kunne være 100 m i diameter, hadde imidlertid en alvorlig svakhet, de var beregnet på høy fart, og de kjøretøyene som var inne i rundkjøringene hadde vikeplikt for kjøretøyer på vei inn. Dette førte til trafikkork og et stort antall kollisjoner, og de ble etter hvert vurdert som mislykkede. I 1950-årene begynte man å gå fra dem som egnede kryssløsninger. 1960-årene kom den moderne, vesentlig mindre typen rundkjøring, først i Storbritannia. Nå fikk bilene som skulle inn i rundkjøringen vikeplikt for bilene inne i rundkjøringen, noe som førte til mindre fart, færre kollisjoner og bedre trafikkflyt. Fra denne tiden har slike rundkjøringer i stadig større utstrekning blitt tatt i bruk som kryssløsninger, i mange tilfeller til erstatning for tidligere lysregulerte kryss.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.