ripsrust

Rips befengt med ripsrust. Tåsen i Oslo.

Ripsrust er en sykdom på rips forårsaket av rustsoppen Puccinia ribis. Den angriper bare rips, og er ikke vertskiftende.

Symptomer og spredning

Ripsrusten viser seg på oversiden av bladene og på bærene som brunsvarte, pulveraktige sporehoper fylt med teleutosporer. Flekkene er gjerne omgitt av en lysere sone. Ved sterke angrep ødelegges bærene. Teleutosporene overvintrer på gamle blad, og spirer om våren med utvikling av basidiesporer, som spres til det nye bladverket og bærene.

Bekjempelse

Ripsrust gjør mest skade i tette, vanskjøttede plantninger. Den bekjempes ved å fjerne gammelt bladverk om høsten, tynne ut buskene og ellers stelle dem godt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Jan Helge Gjenstad

Påvirker RIPSRUST kvaliteten av bærene som matbær? Koker gjerne saft av rips der trærne i år er angrepet av ripsrust.

svarte Arild Sletten

Hei Sterkt angrep ødelegger bærene mest i den forstand at skallet blir sterkt skjemmet av soppens sporehoper. Men jeg tviler på at det betyr noe om man koker saft av angrepne bær hvis det bare er få bær som er angrepet. Men er det omfattende skader ville jeg nok ikke ha brukt bærene. Det er lite kjent om det påvirker smaken eller er giftig for mennesker hvis soppkonsentrasjonen på bærene er høy. Hilsen Arild Sletten

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg