Rikslandsby var i det tysk-romerske riket betegnelse på de landsbyene som hadde riksumiddelbar status, det vil si at de lå direkte under keiserens overhøyhet.

Faktaboks

Også kjent som

tysk Reichsdorf

Disse landsbyene hadde opprinnelig vært underlagt krongodset i rikets sørvestlige deler. Da dette i stor grad ble oppløst i løpet av 1400-tallet, fikk mange av landsbyene selvstendig riksumiddelbarhet, men uten at de ble organisert som en egen riksstand eller fikk rett til å delta i riksdagen. Innbyggerne i rikslandsbyene var ikke livegne eller underlagt arbeidsplikt for grunneieren, men kunne selv styre livet i landsbyen, blant annet kirke- og skolesaker, og de hadde egne valgte ledere og dommere.

Fra slutten av middelalderen regner en med omkring 100 slike landsbyer, men antallet sank gradvis, blant annet gjennom at 40 landsbyer i Elsass i løpet av 1600-tallet ble avstått til Frankrike. Da de fleste av de riksumiddelbare lenene ble mediatisert i 1803, var det bare en håndfull rikslandsbyer igjen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg