Ria fra Revholtet på Svullrya
Ria fra Revholtet på Svullrya
Av /Hedmark Fylkeskommune.

Ei rie er en bygning som i eldre tider ble brukt til å tørke korn, primært rug. Rier er sentrale i skogfinsk bygningstradisjon.

Bygningstypen var mest vanlig i Trysil og Finnskogene i det indre østlandsområdet, og ble innført til Norge av skogfinnene tidlig på 1600-tallet. En rie var en del av den flerårige produksjonsprosessen som kalles svedjebruk.

Ria er en ettroms bygning av laftet tømmer. Den er forsynt med glugger i veggene for å slippe ut den fuktigheten som oppstår i tørkeprosessen. Bygningen fyre opp med en røykovn uten pipe. Røyken siver ut i rommet og trekkes ut gjennom en åpning i taket via en regulerbar røykkanal.

Det er kun to gjenværende rier i Norge idag. Den ene sto opprinnelig på Svullrya i Grue kommune, men ble demontert og flyttet til Glomdalsmuseet i Elverum i 1973. Denne ria ble fredet av Riksantikvaren i juni 2021.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg