Rettsakt er et juridisk dokument som er bindende eller veiledende for befolkningen, en del av befolkningen eller for statsorganene, og som er vedtatt av et organ som har kompetanse til det, for eksempel en lovgivende forsamling eller en regjering. I Norge er for eksempel lover og forskrifter rettsakter.

Ordet brukes mye i EU-sammenheng, hvor de viktigste rettsaktene er forordninger og direktiver. EUs forordninger får i sin helhet lovs kraft i medlemslandene uten å måtte vedtas av det enkelte land. De kan vedtas av Unionsrådet eller Europakommisjonen og skal godkjennes av Europaparlamentet. Direktivene må derimot vedtas i det enkelte land og innlemmes i nasjonale rettsakter, i Norge som regel en forskrift.

Andre rettsakter som brukes i EU, er beslutninger, rekommandasjoner og retningslinjer, hvorav de to siste ikke er bindende.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg