religionssosiologi

Artikkelstart

Religionssosiologi er den delen av sosiologien som tar for seg forholdet mellom religion og samfunn. Den atskiller seg fra religionsvitenskap ved at den ikke først og fremst behandler religiøst liv ut fra religiøse forutsetninger, men ser religiøse ytringer i sosial og kulturell sammenheng.

Faktaboks

Uttale
religiˈonssosiologˈi

Religionssosiologene har studert konkrete spørsmål, som for eksempel hvilke sosiale grupper som slutter opp om forskjellige religiøse samfunn. De har også arbeidet med mer omfattende teoretiske spørsmål, for eksempel om graden av avhengighet mellom religiøs tro og organisasjonsform og omliggende samfunnsmønstre. En av religionssosiologiens grunnleggere, Émile Durkheim, betraktet samfunnet som religionens egentlige objekt, og fremhevet de religiøse ritenes funksjon for samfunnsmedlemmenes kollektive identifikasjon med samfunnet. Dette perspektivet har imidlertid sin begrensning, i og med at ingen tror bare fordi det er funksjonelt å tro. Funksjonalisme kan ikke bli en uttømmende forklaring. Innen funksjonalistisk sosiologi har man senere diskutert hvilken betydning den organiserte religion har for en kulturelt «mønsterbevarende funksjon» og for begrunnelsen av de «ytterste verdier» i en kultur.

Innen sosiologi med et historisk-materialistisk utgangspunkt (som marxisme) har religionen vært analysert som et produkt av samfunnets økonomiske struktur og utviklingstrinn. Religionens sosiale betydning har fortrinnsvis vært sett som en ideologisk befestning av gjeldende samfunnsordninger. Dette synet har i sin tur vært kritisert av forskere som har pekt på at religiøse grupper ofte befinner seg i opposisjon til det etablerte og at religionen over tid kan virke samfunnsendrende.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Furseth, Inger & Pål Repstad: Innføring i religionssosiologi, 2003, isbn 82-15-00417-2, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg