Religionssosiologi er den delen av sosiologien som tar for seg forholdet mellom religion og samfunn. Den atskiller seg fra religionsvitenskap ved at den ikke først og fremst behandler religiøst liv ut fra religiøse forutsetninger, men ser religiøse ytringer i sosial og kulturell sammenheng.

Faktaboks

Uttale
religiˈonssosiologˈi

Religionssosiologene har studert konkrete spørsmål, som for eksempel hvilke sosiale grupper som slutter opp om forskjellige religiøse samfunn. De har også arbeidet med mer omfattende teoretiske spørsmål, for eksempel om graden av avhengighet mellom religiøs tro og organisasjonsform og omliggende samfunnsmønstre. En av religionssosiologiens grunnleggere, Émile Durkheim, betraktet samfunnet som religionens egentlige objekt, og fremhevet de religiøse ritenes funksjon for samfunnsmedlemmenes kollektive identifikasjon med samfunnet. Dette perspektivet har imidlertid sin begrensning, i og med at ingen tror bare fordi det er funksjonelt å tro. Funksjonalisme kan ikke bli en uttømmende forklaring. Innen funksjonalistisk sosiologi har man senere diskutert hvilken betydning den organiserte religion har for en kulturelt «mønsterbevarende funksjon» og for begrunnelsen av de «ytterste verdier» i en kultur.

Innen sosiologi med et historisk-materialistisk utgangspunkt (som marxisme) har religionens rolle vært analysert som i samvirke med samfunnets økonomiske struktur og utviklingstrinn. Religionens sosiale betydning har fortrinnsvis vært sett som en ideologisk befestning av gjeldende samfunnsordninger. Dette synet har i sin tur vært kritisert av forskere som har pekt på at mindre religiøse grupper kan befinne seg i opposisjon til det etablerte og at religionen også kan virke samfunnsendrende over tid.

Peter Berger og Thomas Luckmann er andre sentrale navn i sosiologien som har studert religion. Berger og Luckmann er særlig kjent for sitt svært innflytelsesrike bidrag til sosialkonstruktivismen, gjennom den samskrevne boken The Social Construction of Reality: A Treatise in the Sociology of Knowledge (1966). Boken har imidlertid også vært sentral i å plassere religionssosiologien innenfor det større feltet kunnskapssosiologi. I Norge har Gustav Erik Gullikstad Karlsaune (nå professor emeritus ved Institutt for filosofi og religionsvitenskap, NTNU) vært en viktig talsperson for denne tilnærmingen til religion og kunnskap som Berger og Luckmann representerer.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Furseth, Inger & Pål Repstad: Innføring i religionssosiologi, 2003, isbn 82-15-00417-2

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg