Regulator, et automatisk virkende apparat som tjener til å utligne ikke-periodiske (tilfeldige, uregelmessige) svingninger i gangen eller tilstanden til en maskin eller et maskinanlegg.

Ved kraftmaskiner opprettholder hastighetsregulatoren maskinens omdreiningstall ved forandringer i belastning ved å forandre den tilførte energien. Trykkregulator, barostat, opprettholder trykket i pumpeanlegg for vann, luft, gass, ved forandring av transportmengden, enten ved å forandre maskinens omdreiningstall eller motstanden i rørledningen. Ved større dampkjeler brukes trykksvingningene i hoveddampledningen til regulering av fyringen (brennstoffmengde, forbrenningsluftmengde og røykgassammensetning). Vannstanden holdes konstant ved vannstandsregulatoren, som virker på matepumpen. Temperaturregulator, termostat, holder temperaturen konstant ved å regulere forbrenning, koble ut og inn elektrisk varmeelement el.l.

Ved kombinasjon av ulike regulatoranordninger er man i stand til å utstyre store anlegg med en fullstendig automatisk regulering og utligning av belastningssvingninger. Regulatorer brukes for øvrig om alle apparater som tjener til å regulere gangen av en maskin, utstrømning av væske eller gass, strømstyrken i en krets osv. (Se automatisering.)

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.