Regulator er en algoritme som på grunnlag av avviket mellom en målt verdi og en ønsket verdi, beregner et pådrag som påvirker prosessen for å fjerne eller minimalisere dette avviket.

Faktaboks

Uttale
regulˈator
Etymologi
til regulere

En regulator kan realiseres som et dataprogram i en datamaskin, eller som maskinvare i form av elektronikk, mekanikk eller pneumatikk. I kombinasjon med tilbakekobling vil en regulator sørge for at et reguleringssystem ikke blir påvirket av ytre forstyrrelser.

Det finnes mange forskjellige metoder for å designe regulatorer. PID-regulatorer er de mest brukte. Design av regulatorer hører til fagfeltet reguleringsteknikk, et grunnleggende fag innen kybernetikk og automatisering.

Eksempler

Hastighetsholder (engelsk: cruise control) i biler er en regulator. Ønsket hastighet blir sammenlignet med reell, målt hastighet, og et pådrag til bilens motor blir beregnet slik at ønsket hastighet oppnås. Regulatoren sørger for at dette er mulig selv om bilen utsettes for forstyrrelser som varierende terreng eller luftmotstand.

Autopiloter i fly eller skip er regulatorer som sørger for at riktig kurs eller retning blir oppnådd. Elektriske motorer og andre roterende maskiner er ofte utstyrt med hastighetsregulatorer som sørger for at motoren roterer med ønsket hastighet, dette er viktig i industriroboter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg