Regulator, et automatisk virkende apparat som tjener til å utligne ikke-periodiske (tilfeldige, uregelmessige) svingninger i gangen eller tilstanden til en maskin eller et maskinanlegg.

Ved kraftmaskiner opprettholder hastighetsregulatoren maskinens omdreiningstall ved forandringer i belastning ved å forandre den tilførte energien. Trykkregulator, barostat, opprettholder trykket i pumpeanlegg for vann, luft, gass, ved forandring av transportmengden, enten ved å forandre maskinens omdreiningstall eller motstanden i rørledningen. Ved større dampkjeler brukes trykksvingningene i hoveddampledningen til regulering av fyringen (brennstoffmengde, forbrenningsluftmengde og røykgassammensetning). Vannstanden holdes konstant ved vannstandsregulatoren, som virker på matepumpen. Temperaturregulator, termostat, holder temperaturen konstant ved å regulere forbrenning, koble ut og inn elektrisk varmeelement el.l.

Ved kombinasjon av ulike regulatoranordninger er man i stand til å utstyre store anlegg med en fullstendig automatisk regulering og utligning av belastningssvingninger. Regulatorer brukes for øvrig om alle apparater som tjener til å regulere gangen av en maskin, utstrømning av væske eller gass, strømstyrken i en krets osv. (Se automatisering.)

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.