Feedback, tilbakekobling, tilbakemelding av informasjon om et hendelsesforløp til den eller det som igangsatte hendelsen. Uttrykket stammer fra kybernetikken, læren om kontroll og kommunikasjon hos dyr og maskiner. Uttrykket feedback brukes på mange andre felter, innen film, musikk, nevrofysiologi, automatisering med mer.

Man taler om positiv feedback i de tilfeller da det tilbakeførte signal øker virkningen av den opprinnelige impuls, og negativ feedback i de tilfeller da det tilbakeførte signal demper virkningen av den opprinnelige impuls.

Positiv feedback gir ofte ustabile systemer, for eksempel kan et mikrofon-høyttalersystem «hyle» hvis mikrofonen plasseres for nær høyttaleren.

Feedback kan også brukes til å betegne er en prosess som oppstår når mennesker samhandler. Feedback er tilbakeføringer fra fenomenet selv som påvirker hvordan mennesker samhandler i neste omgang.

For eksempel kan informasjon om prisstigning i boligmarkedet påvirke folk til å kjøpe bolig, og dermed drive prisene opp enda mer.

Det skilles mellom ytre og indre feedback. Ytre feedback gjelder systemets reaksjon på påvirkninger fra omgivelsene, mens indre feedback er tilbakeføringer i det indre miljøet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.