feedback (kybernetikk)

Artikkelstart

Feedback, tilbakekobling, tilbakemelding av informasjon om et hendelsesforløp til den eller det som igangsatte hendelsen. Uttrykket stammer fra kybernetikken, læren om kontroll og kommunikasjon hos dyr og maskiner. Uttrykket feedback brukes på mange andre felter, innen film, musikk, nevrofysiologi, automatisering med mer.

Faktaboks

Uttale
fˈi:dbæk
Etymologi

Man taler om positiv feedback i de tilfeller da det tilbakeførte signal øker virkningen av den opprinnelige impuls, og negativ feedback i de tilfeller da det tilbakeførte signal demper virkningen av den opprinnelige impuls.

Positiv feedback gir ofte ustabile systemer, for eksempel kan et mikrofon-høyttalersystem «hyle» hvis mikrofonen plasseres for nær høyttaleren.

Feedback i menneskelig samhandling

Feedback kan også brukes til å betegne er en prosess som oppstår når mennesker samhandler. Feedback er tilbakeføringer fra fenomenet selv som påvirker hvordan mennesker samhandler i neste omgang.

For eksempel kan informasjon om prisstigning i boligmarkedet påvirke folk til å kjøpe bolig, og dermed drive prisene opp enda mer.

Det skilles mellom ytre og indre feedback. Ytre feedback gjelder systemets reaksjon på påvirkninger fra omgivelsene, mens indre feedback er tilbakeføringer i det indre miljøet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg