Prosessinnovasjon, en form for innovasjon der det som transformeres er måten et produkt fremstilles på. Begrepet har sitt opphav i teori som først og fremst var opptatt av innovasjon i vareproduserende industri, der produkter og produksjonsprosesser er lett å skille fra hverandre. Det er da nærliggende å gjøre et skille mellom produktinnovasjon og prosessinnovasjon.

Gode eksempler på ren prosessinnovasjon kan finnes blant annet i kjemisk og metallurgisk industri, hvor måten man produserer en bestemt kjemisk forbindelse på kan forandre seg mye, uten at sluttproduktet forandrer seg.

Når innovasjonsbegrepet forstås bredere, for eksempel slik at det omfatter nye tjenester og transformasjon av andre former for verdiskapning, kan skillet mellom prosessinnovasjon og produktinnovasjon ofte bli mindre tydelig.

I konkrete tilfeller vil man ofte se at ulike innovasjonsformer henger nært sammen. Det er derfor rimelig å karakterisere de formene som innovasjon inndeles i som idealtyper, i Max Webers forstand.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg