Idealtype, et begrep som brukes i samfunnsvitenskapen. Begrepet ble først brukt av Max Weber. En idealtype er en konstruksjon der typiske egenskaper ved et sosialt fenomen trekkes frem. Vi kan ikke vente å finne den i ren form i den sosiale virkelighet.

Weber omtalte for eksempel byråkratiet etter en del rendyrkede kjennetegn som til sammen gav et idealtypisk bilde av denne styringsformen til forskjell fra andre styringsformer. En idealtype er ikke en beskrivelse av en konkret byråkratisk organisasjon.

Beskrivelsene av «det økonomiske menneske», som ligger til grunn for en del modeller i økonomifaget, er en annen idealtype. Det økonomiske menneske kalkulerer alltid rasjonelt etter muligheter for tap og vinning. Mennesker fungerer ikke nødvendigvis slik.

Selv om idealtypene ikke beskriver en konkret byråkratisk organisasjon eller et konkret menneske kan de være nyttige for analyser av komplekse sosiale størrelser. Grunnet til det er at idealtypene gir et oversiktlig sammenligningsgrunnlag med klare og karakteristiske trekk.

Av og til kan idealtyper settes opp som to ekstreme motsetninger, der virkeligheten blir å finne et sted mellom dem. Ferdinand Tönnies begrepspar, Gemeinschaft og Gesellschaft, er et eksempel på det.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.