idealtype

Artikkelstart

Idealtype er et begrep som brukes i samfunnsvitenskapen. Begrepet ble først brukt av Max Weber. En idealtype er en konstruksjon der typiske egenskaper ved et sosialt fenomen trekkes frem. Vi kan derfor ikke vente å finne den i ren form i den sosiale virkeligheten, men observere aspekter ved den i ulike fenomener.

Faktaboks

Uttale
ideˈaltype

Weber omtalte for eksempel byråkratiet etter en del rendyrkede kjennetegn som til sammen ga et idealtypisk bilde av hvordan denne styringsformen skilte seg fra andre styringsformer.

Beskrivelsene av «det økonomiske menneske», som ligger til grunn for en del modeller i økonomifaget, er en annen idealtype. Det økonomiske mennesket kalkulerer alltid rasjonelt etter muligheter for tap og vinning. Selv om ikke (alle) mennesker fungerer slik, danner denne idealtypen en forutsigbar menneskelig adferd som fungerer innenfor samfunnsøkonomiske modeller.

Selv om idealtypene ikke kan beskrive en konkret byråkratisk organisasjon eller et konkret menneske, kan de være nyttige for analyser av komplekse sosiale størrelser. Grunnet til det er at idealtypene gir et oversiktlig sammenligningsgrunnlag med klare og karakteristiske trekk.

Av og til kan idealtyper settes opp som to motsetninger, der virkeligheten blir å finne et sted mellom dem. Ferdinand Tönnies' begrepspar, Gemeinschaft og Gesellschaft, er et eksempel på dette.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg