preserver

Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Artikkelstart

Preserver er innlegg som beskytter mot svetteflekker i ermehullene på dameklær, de kan også kalles svetteputer. Preserver er laget av et tekstilt materiale med evne til å suge til seg fuktighet, samt et vanntett lag. De kan være formet som en halvmåne og bare ligge på innsiden av plaggets overdel opp i mot ermhullet. Alternativt kan de være runde og ligge på innsiden av ermet også. Tidligere var de alltid til å sy inn i klærne, i dag finnes det også selvklebende preserver. Preservene skulle sprettes av og vaskes for så å sys inn igjen. Det finnes fortsatt preserver i handelen, og i dag brukes de like mye til å beskytte klær mot flekker fra deodoranter.

Faktaboks

Også kjent som

konserver, svetteputer

Preserver var mer brukt på 1900-tallet enn de er i dag. Endringen skyldes flere forhold. Tidligere var arbeidet med å beskytte klærne mot slitasje og flekker større. Folk er i dag mindre opptatt av flekker og mer opptatt av lukt. Hyppigere vask er dermed mer hensiktsmessige og har erstattet bruk av preserver og forklær. En annen årsak til nedgangen i bruk er endringer i klesvanene. I løpet av 1900-tallet har mengden ettersittende klær i vevde materialer blitt mindre, og mer av dametøyet er strikket eller med videre passform. Preserver hører sammen med en måtte å kle seg der klærne ble vasket sjelden eller aldri og varte lenge.

Hvorvidt svette synes som mørke flekker på klærne, har både med deres passform og hva slags tekstilfiber som benyttes. Bomull vil trekke til seg og vise svetten som mørke flekker. Ull har evnen til å ta opp i seg mye fuktighet og likevel ikke bli våt. En del syntetiske klær lages for å transportere bort svette. I treningsklær utnyttes dette både for å skjule svette, og for å være behagelige i bruk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg