potensial - fysikk, matematikk

Faktaboks

Uttale
potensiˈal
Etymologi
til potens

Potensial

Potensial er definert som potensiell energi, også kalt stillingsenergi, per enhet av ladning i et elektrisk felt og masse i et tyngdefelt/gravitasjonsfelt regnet fra et gitt nullnivå, dvs. en flate der potensialet settes lik null.

Verdien av potensialet i hvert punkt gir informasjon om hvor mye stillingsenergi en partikkel med gitt masse eller ladning har i et tyngdefelt eller elektrisk felt, dersom det blir plassert i punktet.

Alle punkter med samme potensial i et felt danner en potensialflate eller nivåflate. Betegnelsen potensial brukes med lignende eller tilsvarende definisjoner i magnetisk potensial, termodynamisk potensial, kjemisk potensial o.a.

Tyngdepotensial

Tyngdepotensial er stillingsenergi per masseenhet, som regel stillingsenergi per kg. Med potensial i et punkt i et tyngdefelt/gravitasjonsfelt menes det arbeidet som må til for å føre et legeme med masse inn i feltet og frem til punktet fra en posisjon der legeme har null stillingsenergi.

I et tyngdefelt er potensialforskjellen mellom to punkter lik arbeidet som blir utført på et legeme med 1 masseenhet (1 kilogram) når det blir flyttet fra det ene punktet til det andre.

Elektrisk potensial

Elektrisk potensial er stillingsenergi per ladningsenhet, som regel stillingsenergi per coulomb. Med potensialet i et punkt i et elektrisk felt menes det arbeid som må til for å føre et legeme med positiv ladningsenhet inn i feltet og frem til punktet fra en posisjon der legemet har null potensiell energi.

Spenningen mellom to punkter i et elektrisk felt er lik differansen mellom potensialene i punktene, og enheten for spenning er volt; V = volt = J/C = joule/coulomb, som også er enheten for elektrisk potensial.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg