Et potensial er arbeidet som trengs for å flytte et objekt mot kreftene som virker på det, per ladning. Eksempler på viktige potensial i fysikk er elektrisk potensial og tyngdepotensial.

Faktaboks

Uttale
potensiˈal
Etymologi
til potens

Verdien av potensialet i hvert punkt sier derfor hvor mye potensiell energi et objekt får, per enhet elektrisk ladning i et elektrisk felt eller masse i et tyngdefelt/gravitasjonsfelt, dersom det flyttes til dette punktet fra et gitt nullnivå.

Alle punkter med samme potensial i et felt danner en potensialflate eller nivåflate. Betegnelsen potensial brukes med lignende eller tilsvarende definisjoner i magnetisk potensial, termodynamisk potensial, kjemisk potensial og annet.

Elektrisk potensial

Elektrisk potensial er arbeidet som trengs for å flytte et objekt mot de elektriske kreftene som virker på det, per elektrisk ladning. Spenningen mellom to punkter i et elektrisk felt er lik differansen mellom potensialene i punktene, og enheten for spenning er volt; V = volt = J/C = joule/coulomb, som også er enheten for elektrisk potensial.

Tyngdepotensial/gravitasjonspotensial

Tyngdepotensial/gravitasjonspotensial er arbeidet som trengs for å flytte et objekt mot tyngdekreftene som virker på det, per masse. I et tyngdefelt er potensialforskjellen mellom to punkter lik arbeidet som blir gjort på et objekt med masse på 1 kilogram når det blir flyttet fra det ene punktet til det andre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg