Matematisk og fysisk størrelse som brukes til å beskrive visse egenskaper ved kraftfelter, f.eks. elektrisk felt og tyngdefelt. Begrepet er utledet av potensiell energi, stillingsenergi, som et legeme får når det f.eks. blir løftet i tyngdefeltet.

Med potensialet i et punkt i et elektrisk felt menes det arbeid som må til for å føre et legeme med positiv ladningsenhet inn i feltet og frem til punktet fra en posisjon der legemet har null potensiell energi. Elektrisk potensial er stillingsenergi per ladningsenhet. Enheten for elektrisk potensial er joule/coulomb = volt. Spenningen mellom to punkter i et elektrisk felt er lik differansen mellom potensialene i punktene, og enheten for spenning blir derfor også volt.

Tyngdepotensialet i et punkt i et tyngdefelt er stillingsenergi per masseenhet. I et tyngdefelt er potensialforskjellen mellom to punkter lik arbeidet som blir utført på et legeme med 1 masseenhet (1 kilogram) når det blir flyttet fra det ene punktet til det andre.

Alle punkter med samme potensial i et felt danner en potensialflate eller nivåflate.Betegnelsen potensial brukes med lignende eller tilsvarende definisjoner i magnetisk potensial, termodynamisk potensial, kjemisk potensial o.a.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.