Pneumatikk er en gren av teknikken som utnytter gass under trykk. Gassen er oftest i form av luft, men den kan også være inertgass.

Komprimert gass er en form for lagret energi som enkelt kan omsettes til arbeid. Den komprimerte gassen ekspanderer til atmosfærisk trykk på forbruksstedet og sørger for overføring av kraft og bevegelse i ulike former for mekaniske operasjoner.

Pneumatikk kommer til anvendelse for en rekke formål. Boring i fjell gjøres ofte med trykkluftbor og tunge kjøretøyer er gjerne utstyrt med trykkluftbrems. Både tannlegebor og aktuatorer blir drevet med trykkluft. Trykkluft kan brukes til mange forskjellige arbeidsoperasjoner som ellers ofte utføres manuelt. Det gjelder for eksempel for åpning, lukking, skyving og løfting.

I industriell sammenheng fremstår pneumatikk som et alternativ til hydraulikk. Dessuten brukes trykkluft til å drive håndverktøy som driller og slipemaskiner.

Trykkluft som energiform har mange fordeler. Luften er gratis, til forskjell fra for eksempel hydraulisk væske, og kan enkelt lagres på tank. Trykksatt luft er spesielt godt egnet for å påtrykke en rettlinjet bevegelse. Dessuten er den brann- og eksplosjonssikker og har en innebygd sikkerhet mot overbelastning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg