pneumatisk motor

Artikkelstart

Pneumatisk motor er en kategori motor som bruker komprimert gass som energikilde. Komprimert gass, ofte i form av luft, utgjør en potensiell energi som, når den ekspanderer, kan utføre mekanisk arbeid. Dette skjer enten gjennom en lineær eller roterende bevegelse.

Pneumatiske motorer opptrer i mange former. Hvordan den potensielle energien frigjøres og omdannes til arbeid er avhengig av den pneumatiske ordningen. Lineære bevegelser kan for eksempel frembringes ved hjelp av en diafragmapumpe eller en lineær aktuator. Roterende bevegelser dannes via en veivbevegelse i en stempelmotor eller i en turbin.

Pneumatiske motorer har en rekke fordeler. De er kompakte og enkle i utforming. De kan ha omdreiningstall fra 0 til 30 000 rpm og tåler store lastvariasjoner. I tillegg sørger gassen for god kjøling. Pneumatiske motorer er imidlertid avhengig av en ekstern energikilde som kan regulere tilgangen på komprimert gass. En slik anordning vil normalt være en kompressor som opprettholder den riktige mengde av gasstrykk inne i motoren.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg